fbpx

5 tips voor een voorjaarsschoonmaak

voorjaarsschoonmaak

Je oma deed het, je moeder deed het. Doe jij het ook? Tuurlijk! De voorjaarsschoonmaak hoort bij de lente en geeft je niet alleen een fris huis, maar ook een fris hoofd. Maar hoe pak je het aan? Vijf tips om de bezem er eens lekker doorheen te halen.

Lees ook
Opruimen met Marie Kondo

Voorjaarsschoonmaak

1. Bereid je voor

Voor een goede voorjaarsschoonmaak is best wel wat moed nodig. Je haalt nogal wat overhoop. Bereid je er dus op voor, ook mentaal. Prik een datum waarop je wilt beginnen en werk daar naartoe. Koop frisse schoonmaakspullen, vernieuw borstels, zeemlappen, sponzen, en wat je nog meer denkt nodig te hebben. Deel je voornemen met huisgenoten. Laat ze meedoen of zorg dat ze niet in de weg lopen! En als het kan: besteed huisdieren uit. Scheelt stress en weglopers. Kies voor jezelf een lekkere playlist uit: je zult zien dat het veel leuker is met je favoriete muziek erbij!

2. Maak een stappenplan

Sla niet zomaar in het wilde weg aan het poetsen, maar maak een stappenplan waar je mindset ook wat aan heeft. Begin met het huis opruimen. Het dweilt lastig om een berg kleding heen, een aanrecht vol vuile vaat boent ook niet lekker schoon. Gooi ook alle overbodige rommel weg die je tegenkomt. Ben je meteen lekker aan het ontspullen. Bepaal vertrek voor vertrek wat je wilt aanpakken en houd je daaraan. Je verliest het overzicht en de controle als je halverwege de slaapkamerkast ineens je boeken op kleur gaat zetten. Houd het sowieso bij ‘grote dingen’ en ga niet te gedetailleerd te werk. Die oude foto’s uitzoeken komt later wel, in je schone, opgeruimde huis!

3. Werk per vertrek

De voorjaarsschoonmaak hoeft echt net in één dag af. Dat is zelfs tamelijk kansloos als je het goed aan wilt pakken. Begin met het vertrek dat je het beste uitkomt op dat moment. Misschien de slaapkamer, omdat je er nog even in moet komen en je daar lekker snel klaar bent. Of juist de keuken, omdat je daar het meeste tegenop ziet. Je komt toch wel aan je hele huis toe, dus neem er de tijd voor en hou een beetje rekening met je huisgenoten. Liever ’s avonds nog even samen op de bank dan dat alles overhoop gehaald is en hij/zij samen met de hond, de kat of de (klein)kinderen naar zolder vlucht om op de tablet te Netflixen of naar het voetbal te kijken.

4. Maak het niet te zwaar

Jawel, het huis moet grondig gesopt. Maar niet alles hoeft tot op het bot in de grote schoonmaak. Vetaanslag op de keukenkastjes, zeker, weg ermee. Leg er daarna kranten op, scheelt de volgende keer. De oven schoonmaken, besproei de binnenkant met azijn (gebruik een schoongespoelde oude sprayflacon die je hervult met azijn) en neem af met nat keukenpapier. Ontvet de afzuigkap idem dito. De vaatwasser kun je het beste leeg, met een vaatwastablet of een paar theelepeltjes soda, op het warmste programma zelf het werk laten doen. Laat ook de wasmachine een keer draaien op de hoogste temperatuur, met een vaatwastablet erin!

5. Houd het overzicht

De keuken, de living, de badkamer, de slaapkamers, de zolder. Ook je huisgenoten vinden er wat van. Geef ze inspraak, maar meteen ook een taak. Jij bent de schoonmaakmanager. Had je wat? Dan doe je wat! Maak een lijst met dingen die gedaan moeten worden waarop je huisgenoten kunnen intekenen en hun wensen kenbaar mogen maken. Geen zin? Dan ook geen inspraak. Maar wel aanpakken graag! Oma zou trots op je zijn.