fbpx

7 dingen waarvan je niet wist dat ze een houdbaarheidsdatum hebben

handdoek houdbaarheidsdatum

Veel van ons eten heeft een uiterste houdbaarheidsdatum (THT). Wist jij dat er heel veel andere dingen zijn die je dagelijks gebruikt die ook een houdbaarheidsdatum hebben? 

Lees ook:
10 x dingen die je schoon kunt maken in de vaatwasser

7 alledaagse spullen met een houdbaarheidsdatum

houdbaarheidsdatum

1. Kussens met houdbaarheidsdatum

Het is niet heel moeilijk te bedenken dat kussens nogal veel bacteriën bevatten. Je zweet, verliest speeksel, gaat er met nat haar op liggen.. Daarnaast verliezen ze hun vorm na verloop van tijd. Het advies is iedere twee à drie jaar je kussen te vervangen. 

2. Houdbaarheidsdatum van kruiden

Heb jij ook zo’n laatje vol met potjes staan waarvan je de helft eigenlijk nooit gebruikt? Het goede nieuws: sommige kruiden gaan jaren mee. Echter: ze verliezen wel hun kleur en smaak na die datum. Of kruiden nog goed zijn test je door ze op je hand te leggen en te wrijven. 

3. Tandenborstels lang houdbaar?

Nog zo’n bron van bacteriën: de tandenborstel. Je kunt hem zelf schoonhouden door hem bijvoorbeeld af en toe in de vaatwasser te doen. Algemeen advies van tandartsen is echter om de tandenborstel om de drie maanden te vervangen.

houdbaarheidsdatum tandenborstel

4. Handdoeken

Omdat handdoeken vaak vochtig zijn, zijn het broedplaatsen voor bacteriën. Hang een handdoek na gebruik meteen uit, het liefst in de frisse lucht. Stop ze daarna droog in de was. Na één tot drie jaar vervang je ze.

5. Schoonmaakmiddelen

Na drie maanden verliest een schoonmaakmiddel (eenmaal geopend) aan effectiviteit.

6. Kammen en borstels

Kammen en borstels hebben een houdbaarheidsdatum van een jaar. Tussendoor kun je ze het beste wekelijks schoonmaken.

7. Parfum

Een parfum blijft niet eeuwig goed. Als een flesje eenmaal open is geweest kun je hem nog maximaal twee jaar bewaren. Dicht blijft het ongeveer drie jaar goed. Daarna vermindert de geur sterk. 

Lees ook:
Vijf handigheidjes voor in het huishouden