fbpx

7 levenslessen over geluk van een geluksexpert

geluk

Een gelukkig leven: is dat voor iedereen weggelegd? En hoe zorg je ervoor dat je het grootste deel van je tijd écht lekker in je vel zit? Thijs Lindhout noemt zichzelf met recht mister inspiratie. Als geluksonderzoeker heeft hij er een missie van gemaakt alles over dit onderwerp uit te pluizen. Zo sprak hij voor zijn podcast al met bijna tweehonderd mensen over dit onderwerp. Vandaag deelt hij met ons zijn belangrijkste levenslessen over geluk!

Lees ook:
Jezelf gelukkig mediteren? Dat kan!

1. Je bent niet je gedrag, je gedraagt je naar je staat. En je bent niet je staat.

Thijs: “Snap je hem nog? Ik ga het praktisch toelichten. Stel: je hebt slecht geslapen, laat vervolgens de havermout uit je handen vallen, komt op je werk en leest daar een paar boze mails aan jou gericht. Op de fiets terug naar huis beland je in een regenbui en vervolgens word je afgesneden door een automobilist. Je reactie? Woede. Misschien wel met de nodige scheldwoorden naar die betreffende persoon. Maar let op: diezelfde situatie, het afgesneden worden, kan ook in andere omstandigheden voorkomen. Je bent op vakantie en geniet van al het moois om je heen en het lekkere weer. Nu word je door een automobilist afgesneden. Je reactie? Waarschijnlijk interesseert het je niet. En dat terwijl het gegeven precies hetzelfde is, namelijk dat je wordt afgesneden. Mijn conclusie met dit verhaal is dat we in een negatieve staat van zijn reageren als de meest wraaklustige persoon op aarde en de andere keer interesseert het ons niet. Goed nieuws: dat negatieve gedrag kun je leren beïnvloeden om zo lichter en dus gelukkiger door het leven te gaan.”

2. Breng rust in je lichaam met de 4-4-4-4-methode

Thijs: “Bij bovenstaand voorbeeld denk je misschien: hóe kan ik dan dat gedrag beïnvloeden? Dat kan op een fysieke en mentale manier. Een fysieke manier om jezelf in onrustige situaties tot rust te brengen is bijvoorbeeld de 4-4-4-4-methode. Oftewel: adem vier seconde in, houd je adem vier seconde vast, adem vier seconde uit en laat je adem vier seconden uit. Het klinkt misschien een beetje gek of zweverig, maar het werkt echt. Ik doe dit vaak als ik als spreker op het podium sta, met de mensen in de zaal. Zij staan steeds weer versteld van de rust die het in je fysieke lichaam brengt.”

3. Beïnvloed je mentale staat van zijn

Thijs: “De woede die ik in het eerste voorbeeld noem, kun je ook tegengaan door aan je mentale welzijn te werken. Nog een voorbeeld: je staat in de rij bij de kassa, hebt haast, maar een oud vrouwtje voor je doet er minutenlang over om een boel kleine centjes uit haar portemonnee te vissen. Ongeduldig kijk je op je horloge en je wordt opgefokter en opgefokter. Maar hoe fijn zou het zijn om deze tijd te benutten met positieve gedachten? De situatie blijft immers onveranderd. Train jezelf eens om deze tijd te besteden aan een liefdevol appje naar je geliefde, of te denken: wat een lief vrouwtje voor me, ik hoop dat ik nog net zo fit ben op die leeftijd. Of verwonder je over de knappe kassière. Geeft een ander gevoel, toch?”

4. Geld maakt gelukkig

Thijs: “Ja, echt waar. Veel mensen ontkennen het en zijn ervan overtuigd dat geld niet gelukkig maakt. Maar wat als we honderd mensen op straat vragen naar hun grootste wens? Ik weet zeker dat 95 mensen iets antwoorden wat je met geld kunt waarmaken. Oftewel: geld kan héél nuttig zijn en dromen laten uitkomen! De wetenschap heeft bewezen dat geld wel degelijk gelukkig maakt, mits je het besteedt aan beleving, je er tijd mee koopt of je het weggeeft. Nog een voorbeeld: stel dat je de wens hebt om fitter door het leven te gaan. Dat is veel eenvoudiger als je jezelf een abonnement op de sportschool kunt veroorloven. Nog gemakkelijker wordt het als je ook een nanny in de armen kunt sluiten die zich ontfermt over je kinderen. En helemaal ontzorgen doe je jezelf als je ook nog een kok in huis kunt nemen. Wat nou geld maakt niet gelukkig?”

5. Een ander kan jou geen liefde geven

Thijs: “Even een spiritueel uitstapje. Over liefde. Want wist je dat een ander jou geen liefde kan geven? Klinkt je misschien absurd in de oren, maar laat ik ook dit toelichten. De liefde zit altijd in onszelf. Een ander kan enkel de liefde die wij in onszelf hebben eruit halen. We horen het zo vaak in liedjes: “Jij maakt mij gelukkig”, of “Ik kan niet zonder jou”. Feitelijk klopt dit niet. Er bestaat maar één vorm van liefde en dat is zelfliefde. Een ander kan jou alleen maar herinneren aan de liefde die in jou zit. Nu moet ik daar wel meteen bijzeggen: dit erkennen is niet gemakkelijk. Ik ben zelf sinds kort weer verliefd en klamp me ook weer als een malle aan haar vast. Terwijl ik weet dat dat niet nodig is. De liefde, en zeker verliefdheid, blijft iets geks en soms ongrijpbaars.”

6. Hoe je omgaat met tegenslag is belangrijker dan het behalen van grote successen

Thijs: “Veel mensen leggen de link tussen geluk en succes. Ze denken dan: ‘als ik dát heb bereikt, dan ben ik pas echt gelukkig!’ Maar zo werkt geluk niet. Geluk heeft veel meer te maken met de mate waarin jij omgaat met tegenslag. Voorbeeldje: denk eens aan grote sterren als Lady Gaga, Justin Bieber en zo nog wat namen. Zij die enorme successen hebben behaald, zijn vaak niet de gelukkigste mensen. Terwijl ik voor mijn podcast ook mensen sprak die ongeneeslijk ziek zijn of bijvoorbeeld langzaamaan doof en blind worden. Zij waren wél oprecht gelukkig. Omdat ze hebben geleerd met hun tegenslagen om te gaan. Interessant toch?”

7. Het leven is geen zoektocht naar geluk en succes, maar een zoektocht naar verbinding met jezelf

Thijs: “Gelukkig worden moet geen doel zijn in je leven. Het is een eindresultaat. Het doel is dat je trouw leeft aan jezelf. Dat je leert luisteren naar je eigen gevoel, verlangens, dromen… En dat je dat gaat waarmaken. Dat resulteert in verbinding met jezelf en dus een gelukkig leven!”

Wil je meer van dit soort te gekke inzichten over geluk? Thijs schreef onlangs het boek ‘Hoe de fuck vind ik geluk?’, waarin hij nog tal van andere inzichten en praktische voorbeelden bespreekt. Zijn boek is hier te bestellen.

Lees ook:
Waarom zijn jongeren zo ongelukkig?