fbpx

Jezelf gelukkig mediteren? Dat kan!

mediteer

De een zweert erbij, de ander krijgt geitenwollen sokken-visioenen als ze er aan denkt: mediteren. Eeuwenoude tradities en moderne wetenschap leren ons dat mediteren goed is voor onze mentale gezondheid. Zo mediteer jij jezelf gelukkig.

Lees ook:
Luisteren naar je intuïtie? Zo doe je dat

Denkfout: mediteren is zwaar en moeilijk

Zodra het over mediteren gaat roepen veel mensen ‘daar heb ik het geduld niet voor’ of ‘dat is voor mij te zweverig’. Er wordt vaak gedacht dat het bij mediteren gaat om een ‘leeg’ hoofd en urenlang stilzitten. Dat is een grote denkfout. Mediteren kan op heel veel manieren, van een minuutje tussendoor tot een sessie van een uur of langer.

Mediteren betekent durven luisteren naar jezelf

De effecten van meditatie zijn groots. Dat komt doordat je werkt aan de relatie met je diepere zelf. Door meditatie leer je luisteren naar je lichaam en geest, naar je hart. En dát is de enige plek waar echt geluk voor jou te vinden is, in plaats van in de wereld om je heen. Meditatie helpt jou om steeds weer even bij je hart te komen en juist daardoor helpt het je om een gelukkiger mens te worden.

Andere voordelen van mediteren

1. Je wordt er positief van

Of als je al een optimist bent: je wordt er nóg positiever van. Dat komt omdat je tijdens het mediteren alle gedachten die in je opkomen observeert. Door er van een afstand naar te kijken voel je ineens dat gedachten niet waar hoeven te zijn. In plaats van mee te gaan met je gedachten ervaar je innerlijke rust, wat het makkelijker maakt om de zaken positief te benaderen.

2. Het is een oppepper voor je zelfvertrouwen


Het zijn onze gedachten over onszelf die ons zelfvertrouwen soms flink de kop in drukken. Daar is niks onmenselijks aan. Via meditatie leer je los te komen van die eeuwig aanwezige innerlijke criticus, simpelweg doordat we ons niet meer identificeren met onze gedachten. Dat geeft ruimte om te voelen dat ook jij alles waard bent en doet je zelfvertrouwen toenemen.

mediteer

3. Het ondersteunt in het behalen van je doelen

Tijdens een meditatie kun je intenties zetten. Intenties zijn dingen die je graag wil zien of bereiken. Door ze positief te formuleren en regelmatig te herhalen kom je op een ander energieniveau terecht. Je kiest voor geluk en stapt automatisch in die flow, waardoor je meer voor elkaar krijgt. 

4. Je ervaart echte ontspanning

Hoeveel stress je ook ervaart: meditatie helpt je om bewust de ontspanning op te zoeken. Op het moment dat je mediteert is er niets anders dan dat. Je raakt los van als je gedachten en zakt in je lichaam. Je ademhaling is daarbij het sleutelwoord. Diepe ademhaling geeft een kort moment van stilte. Door daar steeds weer voor te kiezen verhoog je jouw geluksgevoel.

Aan de slag?

Overweeg jij te gaan mediteren maar heb je geen idee hoe je dat aan kunt pakken of welke vorm van meditatie bij je past? Dat is heel persoonlijk, maar hier lees je wat over de verschillende vormen van meditatie. Begin klein en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Je zult zien dat het geluk vanzelf zichtbaar wordt.

Lees ook:
In je eentje op stap: het verrijkt je leven