fbpx

7 oefeningen om je hersenen te trainen

oefeningen om je hersenen te trainen

Heb jij ook wel eens dat je naar de koelkast loopt en in no-time vergeten bent wat je ook alweer wilde pakken? Help! Zou het ouderdom zijn? We ontkomen er niet aan. Deze simpele dagelijkse oefeningen houden je geest scherp en je brein fit.

Lees ook:
Welke hersenhelft is dominant?

7 oefeningen:

Scrabble oefeningen om je hersenen te trainen

1. Doorbreek routines

Als je dingen die je elke dag op dezelfde manier doet, eens heel anders aanpakt, vergroot je je hersenactiviteit. Loop een andere route naar huis, luister naar een ander radiostation, lees de krant van achter naar voren, of doe boodschappen in een andere supermarkt. Je hersenen hebben het nodig om af en toe verrast te worden.

2. Wissel van hand

Ben je normaal gesproken rechtshandig? Gebruik dan eens de hele dag je linkerhand bij handelingen als tandenpoetsen, schrijven, het openen van een fles en strijken. Door je niet-dominante hand te gebruiken, stimuleer je het gebied van de cortex waar informatie wordt ontvangen, verwerkt en geïnterpreteerd.

3. Lees elkaar voor

Kies samen met je partner een boek en lees elkaar stukken voor. Zo wordt je breintraining nog romantisch ook! Bij hardop lezen zijn meerdere hersengebieden tegelijk aan het werk. Ook de hippocampus die verantwoordelijk is voor het geheugen, blijkt erg actief bij het omvormen van woorden tot geluiden.

4. Vermijd hulpapparaten

Een fiets die je niet gebruikt, gaat roesten. Met je hersenen is dat net zo: gebruik je ze niet, dan komt er sleet op. Tegenwoordig hebben we voor iedere moeilijkheid wel een apparaat op zak. Van rekenmachines tot zakagenda’s en routeplanners. Probeer eens zoveel mogelijk uit je hoofd te doen.

oefeningen om je hersenen te trainen

5. Speel spelletjes

Strategische spelletjes zijn ideaal om op een leuke manier je brein te stimuleren. Gezelschapspellen als Memory, Rummikub en Scrabble doen beroep op ons kortetermijngeheugen en onze concentratie. Individuele denkspellen als sudoku’s en kruiswoordraadsels bevorderen meer het logische inzicht. Ook via je smartphone of tablet kun je diverse hersenkrakers installeren waarbij alle cognitieve functies om de beurt aan bod komen.

Creëer een sportschema voor je geest

Tip: De app Brainwell. Na het doen van drie games, wordt een persoonlijk fitness-schema voor jou opgesteld. De app houdt bij hoe jij het doet in vergelijking met je leeftijdsgenoten én hoe je evolueert.

6. Haal herinneringen op

Denk eens terug aan de zomervakantie van 2006 of aan je klasgenoten op de basisschool. Iedere geur, geluid, smaak, beeld of emotie die bij de herinnering hoort, vormen kleine groepjes hersencellen die kriskras over het brein verstrooid liggen. Met het ophalen van een herinnering geef je al die groepjes de opdracht om een verbinding met elkaar te maken. Als je je goed concentreert, zul je merken dat er langzaam steeds meer naar boven komt.

7. Voed je brein

Ook onze hersenen hebben brandstof nodig. Hoewel ze maar 2% van ons lichaamsgewicht in beslag nemen, verbranden ze 20% van onze dagelijks ingenomen calorieën. Superfoods zijn vette vis en folaatrijke bladgroenten. Omega-3 vetzuren beschermen ons tegen depressies en Alzheimer. Folaat gaat ontstekingen tegen en bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen.

Succes met de work-out!

Lees ook:
7x tips voor meer energie: zo word je weer fit!