fbpx

7x kleine veranderingen voor een bewuster leven

Bewuster leven wortels

Duurzaamheid, mindfulness, bewust leven. Het zijn dé trends van nu. En terecht! We leven op een prachtige planeet, die inmiddels flink vervuild raakt. Kleine aanpassingen kunnen al verschil maken voor jezelf en voor Moeder Natuur. Doe je mee?

Lees ook
Minder plastic afval produceren

Bewuster leven? 7 tips!

Bewust leven kan je op verschillende manieren invullen. Op individueel niveau kan dat mindfulness betekenen: aandacht besteden aan het nu, balans vinden en minder oordelend leven. Op wereldniveau ben je meer bezig met hoe je jouw levensstijl kunt omzetten naar eentje die zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Kies vooral wat ‘bewust leven’ voor jou betekent, en blijf dicht bij jezelf.

1. Neem de tijd

Haast, haast, haast. Het lijkt wel alsof we niet meer weten hoe we even de tijd voor onszelf moeten nemen. Laat staan voor de natuur. Plan elke dag een kwartiertje in om helemaal niks te doen. Ook geen iPad op schoot. Even je gedachtes op 0 zetten met een kop thee.

Een duurzame wereld

begint bij jezelf

2. Poets en mediteer

Maak een meditatie-momentje van een huishoudklus die je normaal vervelend vindt. Doe de handelingen rustig en volledig. Geniet van de kleine dingen als het stromende water over je handen of de geur van net gestreken was.

bewuster keven plantjes

3. Koop seizoensfruit

Eet mandarijnen in de winter en aardbeien in de zomer. Zomerfruit in de winter is hoogstwaarschijnlijk vervoerd vanuit Verweggistan, wat de CO2-uitstoot verergerd. Vaak geldt: hoe kleiner de afstand tot het product, hoe duurzamer. Je eigen groeten en fruit telen is natuurlijk ook een duurzame optie.

4. Gebruik minder pakjes en zakjes

Kies minder voor kant-en-klaar en voorverpakt. Producten die grotendeels in een fabriek in elkaar zijn geknutseld, zitten vaak vol met E-nummers en andere chemische toevoegingen. Met onbewerkt eten rechtstreeks van de boer ben je veel gezonder bezig én produceer je geen plastic afval.

5. Wees geduldig

Test je geduld als je weer eens in de langste rij bent gaan staan in de supermarkt. De andere rijen gaan sneller, maar jij bent blijer. Maak een praatje met degene die voor of achter je staat en vertel iets over jouw mindfulness-ervaring.

bewuster leven mindfulness

6. Ga op de fiets

We weten allemaal dat het beter is om de auto wat vaker te laten staan. De luchtvaart is al helemaal een boosdoener voor het klimaat. Wat je met een jaar lang niet-autorijden bespaart aan CO2-uitstoot, wordt direct weer verspild tijdens één verre vliegvakantie. Blijf je in Europa? Kies voor de trein, bus of voor de sportieveling… de fiets!

7. Begin met consuminderen

Investeer in tijdloze stukken waar je lang plezier van hebt en laat onzinkoopjes de volgende keer in de winkel liggen. En heb je er wel eens aan gedacht om spullen te delen of tweedehands aan te schaffen? Let een beetje op je koopgedrag, want wie pas echt de volle prijs betaalt, is onze planeet.