fbpx

Draag jij de juiste maat bh?

juiste maat bh

Urenlang door de stad slenteren op zoek naar die ene fantastische spijkerbroek. Of er een hele dag voor uittrekken om de perfecte feestjurk te scoren. En je bh? Ach, die gris je zo uit het rek zeker? Weet je wel dat 80% van de Nederlandse vrouwen de verkeerde maat bh draagt? Ben jij er een van?

Lees ook:
Hardnekkige vlekken in je vakantiekleding? Zo haal je ze weg!

juiste maat bh

Als je bh maar goed zit!

Een vrouw verandert in haar leven wel zes keer van bh-maat. De puberteit, een zwangerschap, de overgang, gewichtsverlies, hormonale schommelingen of stress: het kan allemaal van invloed zijn op je borstomvang. Niet veel vrouwen zijn zich daarvan bewust. Ze blijven kiezen voor een maat bh die hen allang niet meer goed past. Daarom is het zaak om je borsten, omvang plus cup, van tijd tot tijd te laten opmeten en advies in te winnen bij de betere lingeriewinkels. Zet je paskamer maar wagenwijd open!

Wat doet een goede bh?

Een goede bh ondersteunt, biedt stevigheid, snijdt niet in de schouders, heeft een mooie pasvorm en zit niet te los, maar ook zeker niet zo strak dat je niet meer kunt ademhalen.

Wat zijn de meest voorkomende missers?

Omvang

Een bh zit te strak als je er geen twee vinger tussen kunt krijgen of als je voelt dat hij knelt. Als er aan beide kanten borstweefsel bovenuit komt, is dat zeker het geval. Een nieuwe bh moet op het uiterste haakje al goed zitten en dus niet op het meest strakke haakje. Door het dragen en het wassen zal de rek van de bh-band immers alleen maar afnemen. Kruipt je bh-band aan de achterkant omhoog?Dan zit de band waarschijnlijk juist te los en draag je een te grote omvangmaat. De band hoort op de rug even hoog te zitten als aan de voorzijde en niet te verschuiven.

De cupmaat

Een bh hoort mooi te staan onder een strak shirt. Lijkt het bij jou alsof je vier borsten heb in plaats van twee en zie je bobbels (het zogenaamde rollade-effect), dan heb je gegarandeerd een te kleine cup te pakken. Een borst hoort volledig in de cup te vallen.
Is er sprake van te veel ruimte over in de cup, rimpelt de stof en sluit de bh niet mooi aan, dan is het tijd voor een kleinere cup. Pas een bh liever niet in de week voor je menstruatie. Dan kunnen je borsten wat opgezet zijn. De kans dat je dat een te grote bh meeneemt is dan groot!

Het stukje stof tussen de cups hoort aan te sluiten op het borstbeen. Wijkt het, dan is dit model of merk het wellicht toch niet voor jou. Zoek en pas gerust verder, en neem daar de tijd voor. Er is veel keus: wel of geen voorgevormde cups, wel of geen beugels, driekwart cups, etc. En ook merken kunnen afwijkende cups hebben.

Extra tip

Een ‘gewone’ bh is niet geschikt om mee te sporten: daar heb je speciale sportbeha’s voor die nog meer steun geven.

Lees ook:
6 stappen om je kledingkast zomerklaar te maken