fbpx

Hardnekkige vlekken in je vakantiekleding? Zo haal je ze weg!

vlekken in je vakantiekleding

De koffer is leeg, de wasjes zijn gedraaid en je zomer- of wintergarderobe hangt klaar om voor langere tijd in de kast te verdwijnen. En dan ontdek je opeens dat al die leuke topjes, rokken en shirts behoorlijk smoezelig zijn geworden, vlekken in je vakantiekleding die je tijdens je vakantie niet hebt opgemerkt, maar je nu wel erg storen. Weggooien al die outfits, of valt er iets te redden?

Lees ook:
Video van de dag: zo houd je je huis koel zonder airco

Vlekken in je vakantiekleding

Zonnebrand

Zonnebrand geeft vaak lelijke gele vlekken die er in de was niet zomaar uitgaan. De oplossing is de vlek behandelen met groene zeep. Let wel op! Het weefsel van je kleding kan gaan pillen als je te fanatiek aan het boenen gaat, lichtjes inwrijven dus. Een vaatwastablet in de wastrommel wil ook wel eens helpen.

Vlekken in je vakantiekleding: zweet-en deodorantvlekken

Is je mooie T-shirt niet meer om aan te zien door harde, gele zweetplekken onder je oksels? Geen nood, Leg het shirt een nachtje in een mengsel van natuurazijn: 1/3 azijn, 2/3 water. Of.. en deze tip kenden wij echt nog niet: spray de vlekken in met glansspoelmiddel dat je normaalgesproken voor de afwasmachine gebruikt. Daarna gewoon nog een keer in de wasmachine wassen. Succes verzekerd!

Een grauwe witte was?

Door al die handwasjes op de camping is jouw witte kleding misschien niet meer hagelwit. Laat een Steradent tablet in de wasmachine meedraaien. Ook handig voor witte handdoeken en beddengoed dat wat grauw oogt. Wat ook goed werkt, is soda.

vlekken in je vakantiekleding

Grasplekken op je broek

Vissen aan de waterkant, een picknick in het park en dan… heb je opeens grasvlekken op je broek die er maar niet uit willen.Grasvlekken zijn hardnekkig, het is raadzaam om ze zo snel mogelijk te behandelen. Dep de grasvlekken met pure alcohol, bijvoorbeeld met Sterilon uit het medicijnkastje. Was het kledingstuk daarna met soda. En weg zijn die groene knieën.

Make-up vlekken in je vakantiekleding

Lipstick on your collar, een hit uit 1959, maar zeker geen hit als het over jouw favoriete overhemd gaat.Ga absoluut niet wrijven, dan maak je die rode lipstick-vlek alleen maar groter. Beter is het om te deppen met pure alcohol of met make-up remover op waterbasis.
Heb je met vettige oogmake-up op je kleding gekliederd, neem dan een schoonmaakmiddel dat bedoeld is om vetvlekken te verwijderen. Deppen is ook hier het toverwoord.

Vlees- en sausvlekken

Lekker dat bbq’en, maar het geeft wel vaak vlekken. Vetvlekken ga je te lijf met afwasmiddel. Ketchup verdwijnt als sneeuw voor de zon als je de vlek insmeert met tandpasta. Laat de tandpasta intrekken en was het kledingstuk daarna hoe je het normaal ook zou doen. Deze truc geldt voor alle ‘rode’ sauzen!

Lees ook:
Zó kies jij de juiste barbecue en word je een echte grillmaster