fbpx

Rooibosthee: 5 redenen om het meer te drinken

rooibos thee2

Misschien weet je het al: een kopje rooibosthee is een goed alternatief voor ‘gewone’ zwarte- of groene thee omdat het geen cafeïne bevat en boordevol antioxidanten zit. Maar wist je dat rooibos nog veel meer geneeskrachtige eigenschappen heeft en dat deze thee behoort tot het rijtje superfoods?

Lees ook:
6 groenten die goed zijn voor je huid

Rooibos is een Zuid-Afrikaanse zeldzaamheid

Om te weten wat rooibos is zoomen we in op Zuid-Afrika. Redelijk zuidelijk, rondom de stad Clanwilliam liggen de Cederbergen. Dit is de enige plek ter wereld waar de Aspalathus linearis wordt gekweekt, de rooibosplant dus. De gefermenteerde bladeren van deze plant worden roodbruin, vandaar de naam rooibos. De Zuid-Afrikanen ontdekten de geneeskrachtige werking van rooibos al eeuwen geleden en inmiddels is die kennis ook naar ons overgewaaid.

5 redenen waarom rooibosthee gezond is

thee 2

1. Maag- en darmklachten

Rommelt je buik flink? Kruip dan lekker op de bank met een kopje rooibosthee!In rooibos zitten heel veel actieve bestanddelen, waaronder dus de antioxidanten en mineralen zoals kalium en magnesium. Ook zitten er stoffen in die de spijsvertering tot rust kunnen brengen zoals orientin en vitexin. Tenslotte bevat rooibos stoffen die de spieren van maag en darmen kunnen kalmeren.

2. Rooibos bevat veel Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die ervoor zorgen dat schadelijke stoffen zich niet in ons lichaam nestelen. Uit onderzoek is gebleken dat ook rooibos veel antioxidanten bevat, zelfs vijftig keer meer dan bijvoorbeeld groene thee! Deze antioxidanten vertragen het verouderingsproces, houden onze huid elastisch en ons immuumsysteem een beetje op peil.

3. Invloed op ons zenwustelsel

Ons centraal zenuwstelsel is het centrum dat verantwoordelijk is voor hoe fit jij je voelt. Rooibosthee heeft hier invloed op: het pept je op wanneer je vermoeid bent en kalmeert bij spanning en stress. Lekker dus voor het slapen gaan!

4.  Preventief tegen hart- en vaatziekten

Rooibos bevat quercetine, om maar eens wat te roepen. Dat zegt ons natuurlijk vrij weinig, evenals rutine en mangaan. Het zijn stoffen die werken als bloedverdunner, bijdragen aan een lagere bloeddruk en de verdikking van cholesterol. Dat maakt rooibosthee een goed natuurlijke middel tegen hart- en vaatziekten.

5. Tegen allergieën

Ten slotte bevat rooibos stoffen die histamine remmen. Histamine is de stof die vrijkomt wanneer er een allergie in het lichaam aanwezig is. Rooibos wordt door sommige artsen ingezet bij voedingsallergie, eczeem, hooikoorts en astma.

Lees ook:
De banaan als superfood, dit is wat het met je lichaam doet