fbpx

Betrapt! 7 smoesjes die je dromen belemmeren

Handen omhoog als je wel eens een slap excuus gebruikt om ergens onderuit te komen. Hartstikke menselijk. Smoesjes worden pas écht belemmerend als ze je weerhouden van het waarmaken van je dromen. Zo geef je jezelf die liefdevolle schop onder je kont.

Lees ook:
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd: of andersom?

Smoesjes

Bekruipt je soms het gevoel dat je niet alles bereikt wat je zou kunnen bereiken? Dan zal tenminste één van onderstaande regels je bekend in de oren klinken. De eerste stap is bewust te worden van het feit dat je deze smoesjes gebruikt, om ze vervolgens te verwijderen uit je routine.

zonlicht zomertijd

1. “Het is nog niet het juiste moment”

Uitstelgedrag is een groot probleem voor veel mensen en staat vaak geluk in de weg. Maf eigenlijk dat we het doen, want we weten dat het ons alleen maar méér ongewenste moeilijkheden of stress kan opleveren. Uitstellen heeft niets te maken met het onvermogen om je tijd te plannen, maar met angst. Schrijf drie dingen op waar je bang voor bent. En vervolgens drie dingen wat je op dit moment nodig hebt om dichter bij je droom te komen. 

2. “Ik heb er geen tijd voor” of “ik ben moe”

Deze smoesjes hebben alles te maken met het niet op orde hebben van jouw energiemanagement. Hoe bewust ben jij al van de dingen die jou energie geven (energiegevers) en energie kosten (energieslurpers)? Er zit maar 24 uur in een dag, waarvan we acht uur slapen. In de uren dat we wakker zijn, willen we graag zo veel mogelijk doen. Dit kan alleen als je bewust en met aandacht voor jezelf zorgt zodat je fysieke en mentale gezondheid in een goede conditie is. Doe elke dag even een klein check-in momentje bij jezelf en bekijk hoe dit rijtje in jouw leven actief is:

 • Zonlicht
 • Vergeven en loslaten
 • Vers eten
 • Water
 • Consistent slaappatroon
 • De natuur
 • Vrolijke muziek
 • Beweging
 • Uitrusten
 • Frisse lucht
 • Opruimen
 • Plannen maken voor de toekomst 

Bron: Shanna Proost

3. “Het is toch prima zo”

Je voelt geen drang om iets aan je leven te veranderen. Of zit er stiekem een angst verscholen achter deze smoes? Het woord prima kan meerdere ladingen hebben. Probeer er achter te komen door goudeerlijk naar jezelf te zijn en je de vraag te stellen: wat heb ik nodig? Ben je werkelijk tevreden? Houden zo! Tevredenheid is willen wat je al hebt. Dat de dingen die je hebt ooit de dingen waren waar je naar verlangde. Prachtig! 

4. “Het is leuk. Maar niet voor mij.”

Jij bent het waard. Durf groots te dromen en stop met bescheiden zijn. Droom jij van een boerderijtje? Waarom geen grote boerderij? Beperk jezelf niet met beperkende gedachten. Door jezelf prominent te stellen, gaat de wereld voor je open. De tijd is nu!

5. “De vorige keer dat ik het probeerde lukte ook niet”

Oefening baart kunst. En dat is nog nooit veranderd. Amen.

6. “Ik ben te oud”

Je bent nooit te oud om te leren. Hoewel het heel logisch is om te denken dat je dingen vergeet doordat je ouder wordt, is dit niet het geval. Je kunt je hersenen namelijk heel goed onderhouden en zelfs verbeteren als je ouder wordt.

7. “Mijn omgeving zal het niet begrijpen”

Als je een nieuw pad gaat volgen en daar ijverig je best voor doet, weet je dat je omgeving er op gaat reageren: Weet je het zeker? Sla je niet door? Doe je rustig aan? Dat is toch niets voor jou? Aan het begin van een nieuw doel ben je vaak zelf nog zoekende naar bevestiging, balans en richting. Dit voelen zij en dat heeft effect op je. Kies er voor om de (vaak) goede intentie die er achter zit te ontvangen, maar je er verder niets van aan te trekken. Onthoud wat het jóu brengt en neem de mensen om je heen mee in jouw gedachtegang en enthousiasme. Uiteindelijk zullen ze je de support geven die je nodig hebt!

Lees ook:
De invloed van gedachten op je gezondheid: denk positief!