fbpx

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd: of andersom?

opgeruimd hoofd

Wij mensen zijn sfeergevoelige wezens. Van een rommelig huis worden we gestresst. Inmiddels zijn we er wel achter welke lifehack onze gemoedstoestand hooghoudt: orde. In ons hoofd en om ons heen. Met deze tips zorg je voor een opgeruimd gevoel!

Lees ook:
Aan de slag met de grote schoonmaak

Een opgeruimd hoofd

Met de Japanse ‘Marie Kondo‘-opruimmethode kun je in huis bergen verzetten. Maar, hoe pak je het aan als de rommel in je hoofd zit? Rommel kan van alles zijn: van gedachten die met je aan de haal gaan, waardoor je een opgejaagd gevoel of juist gebrek aan concentratie of overzicht ervaart tot gedachten die je ‘s nachts uit je slaap houden. Als je je mentale rommellaatjes hebt opgeschoond, is je huis aan de beurt. First things first! Je mag die stofzuiger en dweil dus nog even laten staan…

1. Blijf bij jezelf

Elk persoon is anders en zal een ‘error’ of emotionele uitbarsting anders ervaren en uiten. Je kunt dan vaak niet meer bepalen wat echt nú moet, wat later kan of wat je bijvoorbeeld aan iemand anders kunt vragen. Of je gaat alles half doen, waardoor de stress alleen maar toeneemt. Kan het soms zo zijn dat je bezig bent met zaken waarvan je denkt dat ánderen ze belangrijk vinden? Dan verkeer je in de gevarenzone! Het is vooral belangrijk om die dingen te doen waar je zelf een goed gevoel van krijgt. Als je leeft vanuit jóuw persoonlijke waarden, zul je merken dat je veel meer tegelijk aankunt.

2. Ben je bewust van de automatische piloot

Zie alle gedachten en patronen die jou dat onrustige gevoel geven maar als ‘stresstreintjes’ die door je hoofd zoeven. Ze rijden vol op de automatische piloot maar zijn wel allemaal geactiveerd in je onderbewuste. Het helpt om hier af en toe bij stil te staan, zodat je met je bewuste brein weer wat overzicht krijgt: “wat gebeurt er nu met me? Waarom voel ik me zo opgefokt?” Schrijf ze op! Doordat je ze deelt met het papier, minderen de treintjes hun vaart en word jij je gedachten weer de baas.

3. Leeg jouw eigen rommellaatje

Bewustwording is dus de eerste stap naar meer orde en rust. Niet alleen van alle doelen die je jezelf stelt, maar ook van welke ideeën en overtuigingen je daarbij in de weg kunnen zitten: meningen van anderen, opvattingen van vroeger, pijn uit je kinderjaren, om er maar een paar te noemen. Je stopt ze allemaal weg in je rommellaatje. Als je gaat opruimen en sorteren, vraag jezelf dan af wat nog bijdraagt aan het geluk in je huidige leven. Wat wil je meenemen uit je jeugd en wat mag weg? Maak het heel visueel en speels. Een kolom met: ‘nieuwe schone la’ en ‘prullenbak’. Pak het lijstje er regelmatig opnieuw bij en pas telkens aan. Op een gegeven moment zul je merken dat je het opruimen onder de knie krijgt. Hallo, opgeruimd hoofd! Dan mag je nu naar de stofzuiger lopen…

Lees ook:
Stinkt het huis? 4 tips om je huis te ontgeuren