fbpx

Boekentip: De lichtwachters van Emma Stonex

lichtwachters leestip

Als leestip voor de zomerdelen we een fragment uit het favoriete boek van een boekhandelaar. Jeroen Stumpel van Boekhandel Stumpel tipt het boek De lichtwachters van Emma Stonex.

Lees ook:
Top 3 boeken van Jeroen van Boekhandel Stumpel

Jeroen: “De geheimzinnige verdwijning van drie vuurtorenwachters zet een verhaal in gang dat je niet zo gemakkelijk loslaat. Drie mannen, gestationeerd op een vuurtoren op zee blijken elk hun eigen verhaal en obsessie te hebben. Maar hoe zijn ze toch verdwenen? En dat zonder een enkel spoor na te laten. Hun vrouwen, alsmaar wachtend aan land, vertellen jaren later hun geheimen aan een schrijver. Ondertussen speelt de zee een imposante en genadeloze hoofdrol.”

lichtwachters leestip

De lichtwachters

IJskoud water slaat over een verzonken wirwar van rotsen; wanneer de zee aanzwelt verdwijnen de rotsen, als ze terugwijkt komen ze tevoorschijn als zwarte, glinsterende maaltanden. Van alle vuurtorens kom je bij de Bishop, de Wolf en de Maiden het moeilijkst van boord, en als hij moest kiezen bij welke het allermoeilijkst is, zou hij zeggen dat de Maiden met de eer gaat strijken. Volgens een oude zeemanslegende is ze gebouwd op de kaken van een fossiel zeemonster. Tientallen zijn gestorven bij de bouw en het rif heeft voor menige uit koers geslagen zeeman het einde betekend. Ze houdt niet van buitenstaanders, ze verwelkomt niet graag mensen. Maar hij heeft nog altijd geen van beide vuurtorenwachters gezien. Ze krijgen deze jongen niet eerder dan dat er iemand bij het ontschepingsmechaniek staat. Daar gaat hij, vanwege de enorme deining, het ene moment drie meter omhoog en het volgende drie meter omlaag, en als hij het uit het oog verliest breekt zijn touw en wacht zijn man een koud bad. Het is linke soep, maar ja, zo is dat nu eenmaal bij vuurtorens in zee. Voor een landrot is de zee evenredig genoeg, maar Jory weet dat ze niet evenredig is: ze is wispelturig en onbetrouwbaar, en als je haar haar gang laat gaan, neemt ze je te grazen. ‘Waar zijn ze?’ Hij hoort de roep van zijn stuurman nauwelijks boven het lawaai van het opspattende water. Jory gebaart dat ze om de toren heen moeten varen. De jongen ziet groen van ellende. De monteur ook. Jory zou ze gerust moeten stellen, maar hij is er zelf niet al te gerust op. In alle jaren dat hij nu al bij de Maiden komt, heeft hij de toren nog nooit achterlangs benaderd. Voor hen rijst de vuurtoren in zijn volle lengte op, één blok graniet. Jory kijkt met gestrekte hals naar de toegangsdeur, een kleine twintig meter boven het water, van massief staal en tergend gesloten.
Zijn bemanning maakt misbaar: ze roepen naar de lichtwachters en blazen op schrille fluitjes. Verderop, nog hoger in de lucht, loopt de toren spits toe, en de lucht op haar beurt kijkt neer op hun kleine scheepje, dat heen en weer wordt geslingerd tussen hoop en vrees. Daar heb je die vogel weer, die hen vanaf dat ze uitvoeren is gevolgd. Alsmaar rondcirkelend roept hij een boodschap die ze niet begrijpen. De jongen leunt overboord en staat zijn ontbijt af aan de zee. Ze rijzen en dalen, en ze wachten, wachten. Jory kijkt omhoog naar de vuurtoren, die in zijn volle omvang oprijst uit zijn eigen
schaduw, en het enige wat hij hoort is het geluid van de golven, het gedreun en het gekletter van opspattend water, de slurpen zuiggeluiden van de rotsen, en het enige waar hij aan kan denken is het vermiste meisje over wie ze het vanmorgen op de radio hadden, en aan de bushalte, de verlaten bushalte, en de niet-aflatende slagregen. The Times, zondag 31 december 1972 Trident House is verwittigd van de verdwijning van drie van haar lichtwachters van de vuurtoren op Maiden Rock, vijftien mijl ten zuidwesten van Land’s End. De namen van de betreffende mannen zijn: hoofdlichtwachter Arthur Black, eerste lichtwachter William ‘Bill’ Walker en tweede lichtwachter Vincent Bourne. Hun verdwijning werd gisterochtend ontdekt door een plaatselijke schipper en diens bemanning toen zij een aflosser voor de heer Walker op Maiden Rock wilden afzetten en laatstgenoemde mee terug wilden nemen. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen omtrent de verblijfplaats van de vermiste mannen en er is nog geen officiële verklaring uitgegeven. De zaak is in onderzoek.

Nog meer tips

BOEKENTIP

Nog meer tips Jeroen Stumpel van Boekhandel Stumpel tipt nog drie boeken voor de zomer:
• Het bal der gekken van Victoria Mas
• Copsford van Walter J.C. Murray
• De belofte van Damon Galgut

Op www.blijtijds.nl/rubriek vertelt boekhandelaar Jeroen waarom deze boeken de moeite waard zijn.