fbpx

Brood: feiten en fabels over ons geliefde bammetje

brood


Over brood wordt van alles gezegd. Zo zou het een dikmaker zijn en schijnt de kleur niks te zeggen over de voedingswaarde. Blijtijds dook erin en presenteert: de feiten en fabels over brood. 

Lees ook:
20 combinaties van broodbeleg die je moet proeven

Brood is nergens zo lekker als in Nederland

Wij Nederlanders zijn een van de weinigen die opgegroeid zijn met brood in vele soorten en maten. Van zuurdesem tot een lekkere stevige volkoren bammetje: hier is alles te koop. En daar waar de een zweert bij twee broodmaaltijden per dag, skipt de ander het liever helemaal uit haar dieet. Wat is waar- én wijsheid?

Feiten en fabels

Feit: volkorenbrood is beter

Volkoren granen bevatten hun schilletjes nog, waardoor ze meer voedingswaarde hebben. Volkorenbrood bevat daardoor meer mineralen dan bijvoorbeeld witbrood. Het Voedingscentrum adviseert ons om méér brood te eten.

Fabel: bruin brood is beter

De kleur zegt niet zoveel over de gezonde voedingsstoffen die het brood bevat. Er kan namelijk heel veel aangepast worden aan de kleur door suiker of bijvoorbeeld moutmeel toe te voegen. Andersom kan witbrood best voedzaam zijn, wanneer er kleurloze voedingsvezels zijn toegevoegd. Volkorenbrood is hoe dan ook het meest gezond, dus dat wordt etiketten lezen of even navraag doen!

Feit: speltbrood en tarwebrood hebben dezelfde voedingswaarde

Speltbrood wordt nogal eens de hemel ingeprezen, daar waar tarwe een beetje is afgedankt. Die twee lijken echter precies op elkaar als het gaat om de voedingswaarde en ook spelt bevat gluten. Mensen die buikpijn krijgen van brood kunnen waarschijnlijk niet tegen bepaalde complexe koolhydraten, die ook gewoon in speltbrood zitten. 

brood en brood

Fabel: brood is makkelijk te vervangen voor iets anders

Brood is een bron van vezels, ijzer en vitamine-b. Allemaal voedingsstoffen die je ook in andere producten kunt vinden. Wat andere producten echter niet in de combinatie bevatten is jodium, een mineraal dat is toegevoegd aan broodzout. Omdat er ooit een jodiumtekort was in Nederland werd dit mineraal toegevoegd aan bakkerszout en broodzout. Jodium zit van nature ook in zeewier en zeevis. 

Fabel: voorverpakt brood is ongezond

Een boterham van de bakker is vaak wat rijker van smaak want: ambachtelijk gebakken. Het is tevens wat hoger in prijs. In de supermarkt koop je al voor 0.69 cent een half volkorenbrood, voorverpakt. Dit voldoet aan alle Europese richtlijnen en wordt daarmee veilig bevonden. Het bevat vaak wel wat meer hulpstoffen. Daarmee is het niet ongezonder, wel minder puur. 

Lees ook:
Opgeblazen gevoel? 6 tips om er vanaf te komen!