fbpx

Code rood dreigt: wat als je al een vakantie geboekt hebt?

code rood vakantie

Veel vakantiegangers stonden te popelen om na anderhalf jaar eindelijk weer op vakantie te gaan. Helaas zit er een kans in dat Nederland binnenkort op rood of zelfs donkerrood kleurt door de oplopende besmettingscijfers. Reisverzekeraars gaan verschillend om met de verandering van kleurcodes. Controleer dus snel bij jouw reismaatschappij wat voor jou geldt.

Lees ook:
Tips voor een vakantie naar het buitenland

Wat te doen als je al een vakantie geboekt hebt?

Wat betekent dit voor de mensen die al een reis geboekt hebben? Je neemt natuurlijk bewust een risico om als Nederlander in deze periode naar een ander land te gaan, en daar kunnen nou eenmaal gevolgen aan hangen. Als een ander land op code rood of oranje springt, is er geen discussie. Dan is er sprake van overmacht. Maar als een land wel vrij toegankelijk is, alleen niet voor jou, ligt het veel moeilijker.

kindvrij op vakantie

Annuleren: geld terug of niet?

Reisverzekeraars gaan verschillend om met de verandering van kleurcodes. Het is zeker mogelijk om om deze reden je reis te annuleren, maar houd er rekening mee dat je niet in alle gevallen de kosten van je geboekte trip terugkrijgt. Het hangt van hoe de bedrijven bij wie je boekte hiermee omgaan. Zo garandeert ANWB dat je met een reisverzekering die bij hun afgesloten is alle kosten terugkrijgt. Maar dat doen lang niet alle reisverzekeraars. Neem contact op met het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt.

Toch gaan bij code rood?

De meeste landen heb als regel dat buitenlanders uit een gebied met een oranje kleurcode een quarantaine van een aantal dagen opgelegd wordt. Bij een rode kleurcode kunnen reizigers geweigerd worden. Er verandert momenteel veel in de wereld en iedere dag kan de informatie hierover veranderen. Een code groen of geel kan worden teruggedraaid als de situatie in Nederland of op jouw bestemming verslechtert. Houd daarom tot aan het moment dat je vertrekt de corona-informatiepagina van jouw verzekeraar in de gaten. 

Bron: Rijksoverheid en ANWB