fbpx

De meest gemaakte goede voornemens


2020 voornemens

Meer sporten. Minder stress. Stoppen met roken. En nu echt. Hoe komt het dat een nieuw jaar hét moment is om te bedenken wat je graag anders wilt gaan doen? En wat zijn de meest gemaakte goede voornemens?

Lees ook:
Deze sporten doe je makkelijk vanuit huis

goede voornemens

Terugblik

Eigenlijk is het best logisch. Oud en nieuw is een moment waarop je terugkijkt op het jaar dat achter je ligt. Wat gebeurde er allemaal? Heb je kunnen doen wat je wilde doen? Wat waren de hoogtepunten en wat ging er totaal mis? Het is ook het moment waarop je vooruitkijkt naar het nieuwe jaar. En dat voelt als een nieuw begin.

Nieuwe start

Het jaar krijgt een nieuw nummer en je knisperverse agenda is nog heerlijk leeg. Al die 365 dagen liggen nog oningevuld voor je en het voelt alsof je enorm veel ruimte hebt om leuke dingen te plannen. Het voelt ook alsof je dat oude jaar en veel van wat daarin gebeurd is achter je kunt laten. Dikke punt erachter. Ook, of misschien wel juíst, achter die dingen die wat minder goed gingen.

Luieren

Als je ook nog door de feestdagen extra vrije tijd hebt om een beetje te luieren, met familie en vrienden te praten en je leven te overpeinzen,  dan komen de goede voornemens vanzelf opborrelen. Het is een soort traditie, die plannenmakerij rond nieuwjaar. Al duizenden jaren doen mensen dan de belofte om hun best te doen een betere versie van zichzelf te worden.

Niet nodig?

Maar het zou kunnen dat je dik tevreden bent met hoe je leven gaat en dat je een versie 2.0 helemaal niet nodig vindt. Ook goed natuurlijk. Bovendien kun je zo’n besluit ook later nog nemen. Want elk moment in je leven is een goed moment om te besluiten bepaalde dingen anders te gaan doen.

Meest gemaakt

Cijfers over de voornemens voor 2019 van ‘de’ Nederlander zijn er (nog) niet. Maar uit eerdere nieuwsberichten van ING blijkt dat acht op de tien mensen goede voornemens maakt en dat de top drie al een paar jaar ongewijzigd en niet heel verrassend is. 

Komt-ie:
1. Meer sporten
2. Minder druk maken
3. Afvallen 

Andere veelgemaakte plannen zijn (in willekeurige volgorde):

  • stoppen met roken
  • de boel beter organiseren
  • meer voor anderen doen
  • vaker optrekken met vrienden en familie
  • iets nieuws leren
  • schulden afbetalen
  • nieuwe baan zoeken
  • stoppen met drinken

Grappig om te weten: het zijn vooral de dertigers die vaker de sportschoenen willen aantrekken, de veertigers die het liefst willen stoppen met roken, de vijftigers die graag meer tijd voor zichzelf willen vrijmaken en de zestigers die zich heilig voornemen om die ouwe troep op zolder toch eindelijk eens weg te doen. 

Nu alleen nog even volhouden, dat prima plan. Hoe je dat doet? Deze stappen helpen je op pad.

Lees ook:
Vier de seizoenen: je leven in balans