fbpx

Goede voornemens? Zo houd je ze vol!

agenda voornemens

Voornemens gemaakt? Dan heb je je vast ook voorgenomen om je eraan te houden. Dit keer echt. Heus. Echt, echt, echt. Maar ja. Het blijkt helaas toch flink moeilijk. Bij maar één op de vijf mensen lukt het, staat in een bericht van ING. Tijd voor een stappenplan om de grootste valkuilen te omzeilen.

Lees ook:
Deze sporten doe je makkelijk vanuit huis

Goede voornemens volhouden

voornemens

Stap 1: kies er één

Drie keer per week sporten. Never nooit meer een sigaret aanraken. Alle troep opruimen. Op bezoek gaan bij je zieke buurman. Meer boeken lezen. Vaak maken we een hele serie voornemens tegelijk. Want ja, het zijn toch zeker voornemens. Maar haalbaar is het meestal niet om een boel tegelijk te veranderen. De mens is nu eenmaal een gewoontedier. Ingesleten paadjes bewandelen kost ons veel minder energie dan van iets totaal nieuws een gewoonte maken. En dat is precies wat je moet doen als je je goede voornemens wilt volhouden. Net zo lang doorgaan tot ze routine zijn geworden. Eén ding tegelijk aanpakken is dus veel slimmer. Kies er eentje uit je lijstje.

Stap 2: schrijf ’t op, vertelt ’t door

Schrijf je plan in een notitieboekje. Zet erbij waar je het wilt doen, wanneer en welke stappen er nodig zijn om te kunnen beginnen. Schrijf vooral ook op waarom je dit zo graag wilt. Dat is je zogeheten ‘intrinsieke motivatie’ en die is heel belangrijk. Dit boekje wordt de komende tijd je grote vriend. Je kunt er ook je vorderingen in bijhouden. Wil je bijvoorbeeld gaan wandelen of rennen, dan noteer je hoe vaak en hoeveel kilometer je op pad bent geweest. Dat werkt motiverend. Wat ook helpt, is aan een paar mensen die je graag mag vertellen wat je van plan bent. Zij zullen vast en zeker regelmatig vragen hoe het ermee gaat. Alle steun is welkom. Wie weet hou je er nog een wandel- of renmaatje aan over.

Stap 3: starten

Plan vaste dagen en tijden in om aan je voornemen te werken. Dan heb je meer kans dat het snel tot een nieuwe vaste gewoonte wordt. En in je omgeving weten ze ook waar ze aan toe zijn. Maak de drempel om te beginnen zo laag mogelijk. Ga je de kledingkasten opruimen? Zet kratten neer om te sorteren: naar de kledingbak, aan vrienden geven, repareren. Ga je sporten? Doe oortjes in met je lievelingsmuziek. Luister niet naar jezelf als je met smoesjes aankomt (het regent, het is koud, ik ben moe). Niet over nadenken. Aan de slag!

voornemens volhouden

Stap 4: doorgaan

Begonnen? Mooi! Blijf jezelf motiveren om door te gaan. Wees je eigen coach. Spreek jezelf af en toe bemoedigend toe. ‘Goed gedaan. Ga door. Yessss!’ Voelt eerst misschien wat raar, maar het werkt echt. Net als scherp je einddoel voor ogen houden. Bekijk je resultaten in je boekje en vier je successen en succesjes. Lukt het toch een keer niet om vol te houden? Wees niet te streng voor jezelf. You’re only human. En begin weer opnieuw bij stap 3. Blijf positief en beloof jezelf een beloning. Die mooie cd, dat goeie boek, een avondje uit. Gelukt? Jeeeej!

Wist je dat…

… er ook apps zijn die je een extra duwtje in de rug kunnen geven? Zoals Habit Bull en Coach.me die je aan je plan herinneren en je stappen bijhouden. Er zijn trouwens ook apps die helpen met afvallen, stoppen met roken, gezonder eten, hardlopen en nog veel meer.

Lees ook:
Vier de 4 Hollandse seizoenen: je leven in balans