fbpx

Vier de 4 Hollandse seizoenen: je leven in balans

seizoenen bladeren

“Grr… Was het maar 365 dagen zomer.” Menig Hollander heeft dit vast wel een keer gedacht, wanneer hij ’s ochtends in de vrieskou zijn autoruit stond te krabben. Toch is het bijzonder fijn om mee te bewegen met de vier seizoenen: Winter, lente, zomer, herfst. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. 

Vier de 4 Hollandse seizoenen

Vier de herfst

Het lijkt wel: Hoe ouder je wordt, hoe meer je de verschillende seizoenen omarmt. Zelfs als de zwoele zomer ten einde loopt, hebben we er vrede mee. Herkenbaar? De herfst leert ons dat in loslaten veel schoonheid schuilt. We mogen in onszelf keren en terugkijken op het afgelopen jaar: Wat laten we even rusten, zodat het straks in de lente weer kan gaan ontkiemen? Ondertussen genieten we van de helikoptertjes van de Esdoorn die zo prachtig rondtollend neerdalen, nadat we ze omhoog hebben gegooid…

Herfstliedje:
Ritme van de Regen – Rob de Nijs

Herfstdrank:
Warme appel cider

Herfstgerecht:
Coq au vin

Vier de winter 

Brrrrr winter… Koude handen, traanogen en voeten die veranderen in ijsklompen. Maar ook: heerlijke feestdagen, warme chocolademelk en avondjes voor de tv. De winter is een periode om dichter bij elkaar te kruipen en uitgebreid de tijd te nemen voor familie. Vind je het lastig om positief te blijven met het koude, grijze weer? Kijk dan eens of je baat hebt bij het slikken van vitamine D-supplementen, zoals levertraan. Of stuur een kerstkaart naar een vriend die je uit het oog verloren bent of help je minder mobiele buurvrouw met de boodschappen: daar kríjg je energie van.

Winterliedje
Wonderful Christmastime – Paul McCartney

Winterdrank:
Rooibos thee

Wintergerecht:
Stamppot

Vier de lente

Waar we ‘s winters op spaarstand springen, bloeit in de lente alles weer op. Wie bekend is met de najaarsdip, voelt zich in de lente vaak veel energieker en als herboren. De dagen worden langer, temperaturen worden aangenamer, vogeltjes gaan fluiten en bloemen en planten gaan groeien. Maar, maart roert zijn staart en april doet wat ‘ie wil. Dus verwacht niet dat je meteen met blote benen naar buiten kan. Leuk feitje: Op rokjesdag (vaak ergens tussen 10 en 25 april) lopen we er bloter bij dan in hartje zomer; Hollanders hebben al vroeg de zomer in hun bol!

Lenteliedje:
Here comes the sun – The Beatles

Lentedrank:
Zelfgemaakte vlierbloesem limonade

Lentegerecht:
Quiche met lente-ui

Vier de zomer

Hatsjoe! Hooikoortspatiënten willen deze alinea liever overslaan. Het gros van Nederland doet een dansje zodra de zomer weer dichterbij komt. Terrassen, barbecuen en zwemmen eindigen hoog in de top 5 zomeractiviteiten. Wist je dat je in de zomer veel sneller contact maakt met (vreemde) mensen? Als je altijd al eens alleen op stap wilt gaan, dan is dit de periode om het te proberen!

Zomerliedje:
I wanna dance with somebody – Whitney Houston

Zomerdrank:
Radler citroen

Zomergerecht:
Salade van watermeloen en feta