fbpx

Deze mensen wonen op 20 vierkante meter

wonen
Afbeelding: Ⓒ Marieke Terpstra

Hoe is het om permanent te wonen op een klein oppervlak? Kom je niet standaard ruimte tekort? En hoe overleeft je relatie dit kleine oppervlak? We spraken met twee trotse bezitters van kleine woningen over hoe het is om te wonen op maximaal 20 vierkante meter!

Lees ook:
Klein leven: deze vrouwen wonen in een busje of tiny house

Leven zonder koelkast en warm water

Ginny Mulders (43) woont met haar man Richard (41) in iemands achtertuin. Daar staat hun tiny house van 20 vierkante meter. Hun keuze voor een leven op een klein oppervlak? Ginny: “Het idee ontstond nadat we in 2016 besloten een lange reis te maken en alles achter ons te laten. We trokken met onze fiets richting Barcelona en besloten: het maakt niet uit hoe lang we hierover doen. Het gaat om de reis ernaartoe. Deze reis heeft ons anders in het leven gezet. We leerden leven met weinig en besloten dat na terugkomst door te trekken.”

wonen
Afbeelding: Ⓒ Ginny Mulders

In 2018 keerden Ginny en Richard terug en besloten ze zich te vestigen in een tiny house. Ze leven kleiner, bewuster en duurzamer dan ooit, maar ervaren bovenal veel vrijheid: geen hoge woonlasten en beiden werken ze slechts twee tot drie dagen per week. Ginny: “Voor ons geldt: deze woonstijl is fantastisch! Ja, het is klein, maar daar hebben we heel bewust voor gekozen. Net zoals we met ons volle verstand hebben gekozen voor alleen koud water, een leven zonder koelkast en mét een composttoilet. Inmiddels zijn we heel wat maanden verder en nog altijd zijn we gelukkig. We kennen ook de andere kant: voordat we op reis gingen hadden we een koophuis en beiden een goede job. Maar ons nieuwe bestaan bevalt ons beter: we zijn meer dan ooit verbonden met de natuur en brengen veel meer tijd buiten door. Heerlijk!”

Afbeelding: Ⓒ Ginny Mulders

Van twee burn-outs naar een minimalistisch leven

Marieke Terpstra had jarenlang een koophuis in Amsterdam, een dure auto en een goede baan, inclusief telefoon van de zaak. Toch was ze alles behalve gelukkig. Sterker nog: er volgden twee burn-outs. Om zichzelf terug te vinden, besloot ze te gaan reizen. Drie maanden was het plan, dat werden drie jaren. Marieke: “Tijdens die reis kwam ik in aanraking met minimalistisch leven. Dat beviel me zo goed, dat ik wist: als ik terugkeer naar Nederland, kies ik voor een klein woonoppervlak.”

wonen
Afbeelding: Ⓒ Marieke Terpstra

Inmiddels heeft Marieke twee huizen: een studio in Amsterdam van 10m2 en een tiny house op de Veluwe. Ze pendelt heen en weer tussen de piepkleine huisjes en verhuurt met regelmaat haar tiny house. Marieke: “Het mooie aan wonen in een klein huis vind ik dat het buitenleven zoveel dichterbij lijkt. En dat alles veel overzichtelijker is: je hoeft je over veel minder spullen druk te maken. Een verademing!”

wonen
Afbeelding: Ⓒ Marieke Terpstra

Veel mensen vinden het bewonderenswaardig hoe Marieke leeft op zo’n klein oppervlak. Zelf ziet ze dat anders: “Toen ik nog in mijn koopwoning in Amsterdam woonde en een fulltime baan had, voelde ik me verstikkend. Alsof ik geen kant op kon. Nu heb ik een afbetaald huis. Dat geeft mij zoveel rust. Ik voel me nu vrij in mijn leven, ik kan gaan en staan waar ik wil. Dat is alles wat voor mij telt.”

wonen
Afbeelding: Ⓒ Marieke Terpstra

In de dagen dat Marieke in Amsterdam verblijft, verhuurt ze haar tiny house op de Veluwe aan gasten. Benieuwd geworden? Neem dan een kijkje op haar website!

wonen
Afbeelding: Ⓒ Marieke Terpstra

Lees ook:
Wat is er leuk aan een Tiny House?