fbpx

Klein leven: deze vrouwen wonen in een busje of tiny house

klein leven

Hoe groter, hoe beter gaat al lang niet meer op. Steeds meer mensen zoeken juist de eenvoud op: zo min mogelijk spullen, een zo’n klein mogelijk huis. Zo ook Ruth Slob, die op dit moment in een tiny house van 24m2 woont en Malou van Rede, die haar stenen huis inruilde voor een busje van 6m2. 

Lees ook:
Niet naar het buitenland? Ervaar het vakantiegevoel dicht bij huis

Klein leven van Malou: ‘Wonen in een huis op wielen geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid’

De Brabantse Malou van Rede (31) woont sinds enkele weken fulltime in een busje van 6m2. En dat terwijl ze een prachtige loft in Breda bezat. Haar motivatie? “Wonen in een huis op wielen geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid.” Met haar bus woont Malou niet op één plek, maar overnacht ze waar het haar uitkomt. Bij voorkeur op fijne plekken in de natuur. Malou’s enthousiasme werkt aanstekelijk wanneer ze erover vertelt. “Vorig jaar heb ik al tijdelijk proefgedraaid, toen reisde ik vier maanden in mijn eentje met een Renault Kangoo richting Scandinavië. Tijdens die reis leerde ik dat een mens eigenlijk helemaal niet veel spullen nodig heeft. Met weinig redde ik me prima. Sterker nog: het is ineens allemaal veel overzichtelijker.”

Bij terugkomst in haar woning in Breda merkte Malou dat ze alweer snel in eenzelfde ritme belandde. “Ik miste de dynamiek van het steeds op een andere locatie wonen. De natuur zo lekker dichtbij. Het avontuur. Al snel besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe bus en deze om te toveren tot een echt huisje. Ik heb hem omgedoopt tot Billy the Bus.” In haar busje heeft ze een keuken en ruim bed gebouwd. Douchen kan buiten met een losse kraan, een boiler zit in de bus gebouwd. “Maar als het even kan douche ik ook graag op een camping.”

Voor Malou is het wonen in de bus nu wat haar gelukkig maakt. “Of ik dit voor altijd zal doen? Nee, zover kijk ik niet. Ik zie het als een project, waarbij ook mijn eigen ontwikkeling een belangrijk onderdeel is. Het fijne: ik heb eigenlijk nog geen enkel nadeel ontdekt aan deze manier van leven!”

klein leven

Ruth: ‘Ik ben nog nooit zoveel buiten geweest als nu. Heerlijk, toch?’

Ruth Slob (35) woont pas sinds half april in haar tiny house, samen met haar partner, twee honden en een kat. Hun oorspronkelijke doel was een huis in Canada, maar dat ging twee jaar geleden niet door wegens technische mankementen aan het huis. Als troost besloten ze een eigen tiny house in de Hollandse natuur te bouwen. Ruth: “Het mooie aan een tiny house vind ik dat je bewust gaat nadenken over wat je écht nodig hebt. Eigenlijk is dat dus helemaal niet zoveel. Tel daarbij op dat we nu hypotheekvrij wonen. En ik ben nog nooit zoveel buiten geweest als nu. Heerlijk, toch?” 

Hoewel hun woonoppervlak slechts 24m2 is, heeft Ruth nagenoeg nooit het gevoel dat ze klein woont. “We hebben bij de bouw wel echt rekening gehouden met hoe we de verbinding konden maken tussen binnen en buiten. Zo hebben we heel veel glazen wanden, waardoor alles heel ruimtelijk lijkt. En een hoog plafond was voor ons een vereiste, omdat we allebei vrij lang zijn.” Lachend: “Echte Nederlanders!”

klein leven

Lees ook:
Reiswijzer: in welke landen ben je deze zomer welkom?