fbpx

Zo kweek je doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen

Zeg nu zelf, met de nodige dosis doorzettingsvermogen kun je ver komen. In je werk. In relaties. In sportprestaties. Toch is dit niet bij iedereen vanzelfsprekend. En kan het soms best in de weg staan als het je aan voldoende doorzettingsvermogen ontbreekt. Gelukkig is dit wel te leren, alleen vraagt het de nodige discipline en tijd. Maar heel eerlijk, het opent wel vaak nieuwe deuren naar mooie kansen. 

Lees ook:
Een half uur beweging per dag: kleine moeite, groots resultaat

Stel doelen

Doorzettingsvermogen kun je goed meten aan de hand van doelen. Als jij namelijk doelen hebt, kun je kijken of je discipline hebt om deze ook daadwerkelijk te behalen. Wel is het belangrijk dat de doelen die je stelt realistisch zijn. Enerzijds realistisch in de zin dat jij ze ook daadwerkelijk kunt uitvoeren. Anderzijds is het slim om doelen op te splitsen in subdoelen. Zeker als het einddoel dat je voor ogen hebt heel groot is. 

Start met je ‘kikker’

Er is altijd wel een doel waar je enorm tegen opziet om mee te starten. Doordat je dit doel steeds uitstelt, maak je het in je hoofd alleen maar groter. Het geeft een boost voor je doorzettingsvermogen als je start met je minst leuke taak (de ‘kikker’). De reden? Na afloop heb je een streep gezet onder de taak waar je zo tegenop keek en zijn de rest van je doelen ineens een stuk makkelijker te behalen. 

Maak je hoofd leeg

Ben jij zo gedisciplineerd dat je tijdens het voltooien van een taak in je hoofd alweer bezig bent met een nieuwe taak? Enerzijds goed: je legt jezelf doelen op. Anderzijds verkeerd: je gunt jezelf niet de kans een taak af te ronden. Vooral dat laatste kan je doorzettingsvermogen enorm in de weg zitten. Wij raden je daarom aan om tijdens een taak pen en papier naast je neer te leggen. Komt er ineens een geniaal nieuw idee in je op, dan schrijf je dit gauw op. Daarna kun je weer rustig verder met het behalen van je doel.

doorzettingsvermogen

Zorg voor een positieve mindset 

Doorzettingsvermogen gaat nauw samen met een positieve mindset. Als jij namelijk zin hebt om iets te doen, dan gaat het je vaak ook een stuk gemakkelijker af. Andersom geldt: hoe erger jij tegen iets op kijkt, hoe sneller je het gaat uitstellen en hoe moeilijker het is om jouw doel te halen. Ditzelfde geldt voor je houding. Ga je vol zelfvertrouwen door het leven dan loop je vaak rechtop. Ben je verdrietig, dan hangen je schouders vaak naar beneden. Probeer hier eens op te letten, het komt je doorzettingsvermogen ten goede! 

Lees ook:
Dit doet een half uur eerder opstaan met je