fbpx

Edelstenen en kristallen, wat zijn het en wat kun je ermee?

edelstenen en kristallen

Voor de een is het ontzettend zweverig, de ander draagt er áltijd een bij zich en weer een ander vindt het vooral heel mooi in huis staan. Edelstenen en kristallen zijn al zo oud als de aarde zelf, toch is het dragen of in huis hebben ervan steeds populairder. Maar wat zijn edelstenen en kristallen nu eigenlijk en vooral: wat kun je ermee?

Lees ook:
7x kleine veranderingen voor een bewuster leven

Edelstenen en kristallen, wat zijn het?

Er zijn duizenden soorten edelstenen en kristallen, waarvan er zo’n 3500 met naam bekend zijn. In feite zijn het niets meer dan stenen uit de aarde, waarbij kristallen relatief zachte stenen zijn die bestaat uit één mineraal, terwijl edelstenen harder zijn en uit meerdere mineralen kunnen bestaan. Diamant is bijvoorbeeld een soort edelsteen.

Cadeautje van de aarde

Edelstenen en kristallen hebben vaak hele bijzondere kleuren en soms ook bijzondere vormen. Het zijn oude stenen die diep in de aarde groeien en die door geologische invloeden (zoals een vulkaan) steeds weer vervormen. Een klein lesje scheikunde leert ons dat de meeste kristallen aan elkaar gegroeide mineralen zijn, met een eigen kristalstructuur. Een uitzondering daarop is het bergkristal.

Helende kracht

Al sinds mensenheugenis en in eeuwenoude culturen en tradities worden er helende krachten aan edelstenen en kristallen toegeschreven. Of je het nu gelooft of niet: stenen stralen energie uit. Sterker nog: ze zíjn energie. En dat stralen ze uit met een bepaalde trilling of vibratie, waarvan de een weer hoger is als de ander. Denk maar aan de vibratie van vrolijkheid versus die van verdriet. Het voelt totaal anders. Naar het schijnt hebben kristallen een hoge vibratie, en zijn het als het ware cadeautjes van de natuur aan ons.

Hoe kom ik aan die stenen?

De stenen zijn te koop in veel vormen en maten in edelstenen-winkels en op internet. Van een gepolijst steentje voor  in je zak tot een pronkstuk voor in je huis, of een variant verwerkt in een sieraad bijvoorbeeld. De werking verschilt per steen en per persoon en ook al vind je een steen alleen heel erg mooi: ook dat is een teken dat jij aanslaat op de vibratie van de steen in kwestie.

edelstenen amethist

De gouden driehoek

Een fijne kennismaking met edelstenen en kristallen zijn de stenen uit de ‘gouden driehoek’, die bestaat uit een Amethist, een Rozenkwarts en een Bergkristal. Deze drie kwartsen zijn qua mineralen verwant aan elkaar, waardoor ze goed gecombineerd kunnen worden.

Amethist

Dit paarse kristal heeft een beschermende en zuiverende werking, die helpt om een drukke geest tot rust te brengen en meer innerlijke rust te vinden.

Bergkristal

Een Bergkristal is vaak een doorzichtige of witte steen die staat voor positieve en verfrissende energie. De steen helpt bij helder waarnemen en verbetert neutraliteit.

Rozenkwarts

Is ook wel de steen van liefde en vrede met een zachte energie. Rozenkwarts maakt mild, bevrijdt van zorgen en werkt kalmerend. Het is een steen die ook goed naast het bed gelegd kan worden voor een fijne nachtrust.