fbpx

Een powernap: wel of niet doen?

powernap slaap

Heb je nog een lange avond te gaan of daags erna juist behoefte aan een inhaalslag? Las een powernap in! Hét bewezen middel om je slaaptekort weg te werken, zonder dat je biologische klok er getikt van wordt. Tenminste, als je het goed uitvoert.

Lees ook:
9 dingen die je kunt doen met een uurtje extra tijd

Een powernap: wel of niet doen?

powernap kat

Slaaptekort

Slaaptekort heeft effect op je gemoedstoestand, sociale omgang, je focus, je geheugen en je immuunsysteem. Iedereen weet van zichzelf ongeveer hoeveel slaap per nacht nodig is om de volgende dag goed te kunnen functioneren. Als dat voor jou 8 uur is, bouw je na een nacht van 7 uur al een achterstand van 1 uur op en staat de teller op -1. Dat deze achterstand zich oplost als je de volgende nacht dan maar even wat ‘extra’ slaapt, is een misverstand. Alle uren die je per nacht achter elkaar te kort slaapt, tellen bij elkaar op; het werkt dus cumulatief. Ook cafeïne of wat extra daglicht zijn slechts uitstellers en brengen je biologische ritme alleen maar in de war. 

Perfecte duur

Las een powernap van 90 minuten in als je de nacht ervoor 1 uur te kort hebt geslapen. Waarom een uur geen zin heeft? Omdat je dan nog midden in de ‘diepe slaap’ van je slaapcyclus zit. Één volmaakte slaapcyclus duurt 90 minuten. Wanneer je een cyclus vroegtijdig onderbreekt, werk je jezelf alleen maar meer in de nesten. Heb je meer dan een uur slaapachterstand in te halen? Zorg er dan voor dat je altijd een veelvoud van deze slaapcyclus aanhoudt. Dus 90, 180, 270, etc. Heb je geen tijd voor een volle powernap van 90 minuten? Zet je wekker dan op 20 minuten. Bij de meeste mensen duurt het namelijk 15 tot 25 minuten voor hun diepe slaap is bereikt. Door even je ogen te sluiten en je af te sluiten voor de buitenwereld, geef je een korte boost aan je hersenen.

Perfecte moment

Het beste moment voor je powernap ligt tussen half twee en half vier in de middag, wanneer je natuurlijke middagdip inslaat. Nu snappen we dat niet iedereen zeeën van tijd heeft midden op de dag. Maar áls je er de ruimte voor hebt, op welke dag dan ook: las hem dan in elk geval rond deze tijd in!

Lees ook:
7 tips om niet sneller maar wel slimmer te werken