fbpx

Geef een boek cadeau deze zomer

boekenbon cadeau

De zomervakantie staat voor de deur én de boekwinkels zijn weer open. Een uitgelezen moment om de kleinkinderen te verrassen met een boek dat opa of oma speciaal voor hen heeft uitgezocht. Met een boek geef je altijd een avontuur cadeau, daarvoor hoef je niet op vakantie naar een ver buitenland.

Lees ook:
Favoriete voorleesboeken van drie BN’ers

Geef een boek cadeau

Met een zaklampje onder de dekens nog even een hoofdstuk uitlezen. Wie herkent dat niet van vroeger? Helemaal opgaan in een boek, meeleven met de personages en per se willen weten hoe het afloopt. Hoe trots was u als kind op uw eigen boek? Een kostbaar bezit dat u overal mee naartoe nam en vele malen herlas. Hoeveel afleiding er tegenwoordig ook is, kinderen lezen nog steeds heel graag.

Oefening in geduld

Lezen is ook belangrijk voor de ontwikkeling van een groot aantal vaardigheden. Uit tal van onderzoeken blijkt dat kinderen die regelmatig lezen daar later voordeel van hebben. Lezen prikkelt de verbeelding, is goed voor de concentratie, en een oefening in geduld. Door boeken komen kinderen in aanraking met werelden die ze anders nooit zullen kennen. In een boek kun je zomaar in de middeleeuwen of in de toekomst ronddwalen en vertoeven tussen ridders, heksen, kabouters en wilde dieren. Behalve dat lezen nuttig is en kinderen er veel van leren, is lezen vooral leuk. Een verhaal kan je ontroeren, troosten of keihard laten lachen.

Voorbeeld geven

Wie opgroeit in een omgeving waarin lezen vanzelfsprekend is, gaat zelf ook meer lezen. Ouders, grootouders en leerkrachten kunnen het goede voorbeeld geven en kinderen helpen bij de zoektocht naar het juiste boek. Dat is zelfs bij uitstek een taak voor opa’s en oma’s, vindt oud-politicus, schrijver en voorleesambassadeur Jan Terlouw. “Grootouders zijn misschien wel het beste instrument om hun kleinkinderen de liefde voor het lezen bij te brengen. Als we kinderen leren lezen, overhandigen we hen in feite de sleutel van de bibliotheek van de wereld.” Dus lees de kleinkinderen voor, praat met ze over de verhalen en zoek geschikte boeken voor ze in de boekhandel. En geef ze deze zomer een boek cadeau! Want een boek van opa en oma is pas een bijzonder cadeau.

boekenbon cadeau

In het boekenbos

Als een kind zegt dat het niet van lezen houdt, heeft het gewoon het goede
boek nog niet gevonden. Vraag waar uw kleinkind nieuwsgierig naar is, wat het graag doet of bezighoudt, en er is altijd een boek te vinden dat daarbij aansluit. Als het lastig blijft om in het enorme boekenbos de bomen te zien, vraag dan in de boekhandel om advies. Daar werken de echte experts, die voor ieder kind een geschikt boek kunnen aanraden. Is er geen boekwinkel in de buurt? Telefonisch of per mail om advies vragen kan altijd, het boek kunt u laten bezorgen. Koop ook meteen een fijn boek voor uzelf. Meer aanraders zijn te vinden op websites zoals leesvoort.nl, kinderboekentips.nl en jaapleest.nl. Hier kunt u zoeken op trefwoorden en leeftijd. Of luister naar de Grote Vriendelijke Podcast, waarin maandelijks de mooiste nieuwe
kinderboeken worden besproken. Te beluisteren via Apple Podcasts of Spotify.

Win een Boekenbon

Om de vakantie en heropening van de boekhandel te vieren, worden er 200 Boekenbonnen van € 15,- verloot. Speciaal voor opa’s en oma’s om een mooi
boek te kopen voor hun kleinkind(eren). Ga voor 30 juni 2021 naar www.leesvoort.nl/geefeenboek, laat uw e-mailadres achter en laat weten aan wie u een boek cadeau wilt doen en waarom. Winnaars ontvangen uiterlijk 2 juli bericht. De Boekenbonnen worden aangeboden door de Leescoalitie en Nederlandse Boekenbon BV.

Tekst: Jaap Friso