fbpx

Favoriete voorleesboeken van drie BN’ers

voorleesboeken

Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het is dus zaak om voorlezen en zelf lezen flink te stimuleren. Welke boeken kies je dan? Frits Barend, Janny van der Heijden en Noraly Beyer tippen hun favoriete voorleesboeken.

Favoriete voorleesboeken van drie BN’ers

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in Nederland steeds slechter zijn in lezen. Hoewel ze vanaf de basisschool leesonderwijs krijgen, blijken veel jongeren van vijftien jaar niet goed in staat om een tekst begrijpend te lezen. Dat heeft natuurlijk een nadelige invloed op hun leven: goed kunnen lezen is een vereiste om maatschappelijk succesvol te zijn.

Bekijk hier de gratis gids Lees voort!

Liefde voor lezen blijft

Daarbij: boeken hebben heel veel te bieden. Kinderen ontdekken er nieuwe werelden door en beleven avonturen, ook al is het in hun hoofd. Lezen prikkelt hun fantasie. Ze leren mensen kennen die heel anders zijn dan zijzelf, of juist hetzelfde, wat soms een hele opluchting is. Wie eenmaal de geneugten van lezen heeft ontdekt, zal het zijn of haar hele leven blijven doen.

Samen lezen

Grootouders kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de leesopvoeding van hun kleinkinderen, want ze spelen een steeds grotere rol in hun leven. Daarom roept de Leescoalitie opa’s en oma’s op om hun liefde voor lezen door te geven aan hun kleinkinderen. Door ze vaker voor te lezen of ze mee te nemen naar de bibliotheek. Of door ze wat vaker een boek cadeau te doen!

Er is een enorm aanbod aan kinderboeken. Drie bekende grootouders tippen hun favorieten:

Favoriete voorleesboeken van Frits Barend

voorleesboeken

Pluk van de Petteflet, Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp (ill.). Querido, € 20,99 (4+). “Annie M.G. Schmidt is bij ons thuis een grote held en Pluk van de Petteflet onze all time favourite. Het absurdistische van Pluks avonturen is zo mooi. Hij doet de gekste dingen die in het echte leven helemaal niet kunnen, maar toch zit er zoveel herkenbaars in.”

Wie niet weg is wordt gezien, Ida Vos. Leopold, € 4,49 (10+, alleen verkrijgbaar als E-book of bij de bibliotheek). “Een prachtig boek dat ik iedereen die geïnteresseerd is in de oorlog kan aanraden. Het maakte op mijn kinderen én kleinkinderen enorm veel indruk, ze hebben het verslonden.”

Favoriete voorleesboeken van Janny van der Heijden

voorleesboeken

Het fluwelen konijn, Margery Williams & Sarah Massini (ill). Gottmer € 16,99 (5+). “Een fantastisch voorleesverhaal dat een speciaal plekje heeft veroverd in mijn hart. Het gaat over liefde en identiteit, en heeft iets heel liefs en tegelijk breekbaars.”

De reuzenkrokodil, Roald Dahl & Quentin Blake (ill.). De Fontein, €10,50/ € 16,99 (4+). “Mijn kinderen waren gek op dierenboeken, de verhalen over kikkers, pinguïns en muizen waren niet aan te slepen. Nu lees ik mijn kleindochters voor uit De reuzenkrokodil, een favoriet van mijn eigen kinderen.”

Spaghetti van Menetti, Kees Leibbrandt & Carl Hollander (ill.).  Ploegsma, € 15,99 (6+). “In het kleine stadje Spriet, waar iedereen graatmager is, begint Menetti een spaghettikraam. Als de Sprieten te dik worden, sturen ze hem de stad uit. Dat vond ik als kind zó oneerlijk!”

Favoriete voorleesboeken van Noraly Beyer

voorleesboeken

Het Grote Anansiboek, Johan Ferrier & Noni Lichtveld. Querido, €17,50 (6+). “Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, was een meester in het vertellen van verhalen over Anansi, de slimste spin ter wereld. Noni Lichtveld maakte er prachtige tekeningen bij.”

Prinses Arabella en de keukenprins, Mylo Freeman. De Eenhoorn, € 15,95 (3+). “Mylo Freeman liep in Nederland voorop in het maken van prentenboeken die diversiteit weerspiegelen. Haar boeken over Arabella, een zwart prinsesje, lees ik nog steeds graag voor.”

Zeb., Gideon Samson & Joren Joshua. Leopold, EUR 15,99 (9+). “Verrassende verhalen om voor te lezen aan wat oudere kinderen. Wat ik zo leuk vind – behalve natuurlijk die gekke zebra – zijn de namen. De kinderen uit de klas heten Imara, Ozzie, Noepy, Wies, Ziva en Lev. Daar gaan werelden achter schuil.”

Nog veel meer tips vind je in de gids Lees voort! die gratis verkrijgbaar is bij de lokale boekhandel en bij de bibliotheek. Je kunt hem ook hier bekijken: www.leesvoort.nl/boekengids

Lees ook:
4 heerlijke boeken om bij te ontspannen