fbpx

Haren: 7x deze dingen wist je vast nog niet

haren

Haren moet je niet te vaak wassen als ze snel vet zijn, en als je één grijze haar uittrekt, krijg je er twee voor terug. Niets van waar hoor! Maar deze 7 dingen over haren zijn wél bewezen feiten.

Lees ook:
No poo, nooit meer shampoo gebruiken: goed idee?

1. 80 tot 100 per dag

Per dag verlies je zo’n 80 tot 100 haren. Dat is schrikken! Maar eigenlijk valt het wel mee, want er groeien er op een hoofd gemiddeld 900 tot 1000 per vierkante centimeter, dus je hebt er nog genoeg over. 85% van die haren op je hoofd groeit lekker verder, de rest gaat loslaten.

haar 1

2. Van stress kun je grijs worden

Of, iets genuanceerder: je kunt er grijze haren van krijgen. Van een nachtje wakker liggen niet, maar als je langere tijd gebukt gaat onder stress, maak je te veel adrenaline aan. Daardoor beschadigt je DNA, wat kan leiden tot een grijs koppie (en nog wel meer vervelende aandoeningen trouwens).

3. Blondines hebben meer haar

Ja, ook in dit geval geldt weer: blondes have more fun. Zij hebben gemiddeld namelijk zo’n 150.000 haren op hun hoofd, terwijl brunettes er maar 100.000 hebben. Hun haar is dan wel weer vaak dikker dan dat van blondines.

4. ‘s Zomers groeit je haar sneller

Normaal groeien je haren zo’n 1 tot 1,5 centimeter per maand, maar onder invloed van zonlicht en warmte wordt dit proces versneld. Sterker nog, er zijn mensen bij wie het in dat seizoen soms wel twee keer sneller gaat dan in de herfst en winter. Denk je trouwens dat je haar sneller groeit als je het vaker knipt? Helaas: dat is een fabeltje.

5. Door roken word je sneller grijs

Overwoog je al te stoppen met roken, dan geeft dit feit je misschien nog het laatste duwtje in de rug. Roken remt de pigmentproductie van je haar, waardoor je sneller grijs kunt worden. Ook glanzen haren van rokers vaak minder, doordat ze te weinig voedingsstoffen – zoals vitamine B en aminozuren – opnemen.

6. Niet iedereen heeft even lang haar

Hoe lang je je haar kunt laten groeien verschilt per persoon, omdat dit erfelijk bepaald is, net als de kleur en structuur van je haar. Je genen zijn bepalend voor de lengte die een hoofdhaar maximaal kan bereiken.

7. Zwangere vrouwen krijgen voller haar

Onder invloed van de veranderende hormoonhuishouding van zwangere vrouwen verliezen ze minder haren dan normaal. Na de bevalling verliezen ze deze haren alsnog, waardoor het lijkt of het dan met bossen tegelijk uitvalt.

Lees ook:
Klaar met vet haar? Tips om minder vaak je haren te wassen