fbpx

Het favoriete recept van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven met deegroller Sandra Hoekstra
Afbeelding: Ⓒ Sandra Hoekstra

Het industriële rijksmonument in Oisterwijk waar het bedrijf van Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven is gevestigd ademt Brabantse gezelligheid. Terwijl Robèrt op en neer loopt tussen de bakkerij, de winkel, de proefkeuken, kantoor en zijn restaurant Keuken Van Leer schudt hij handen, gaat lachend op de foto en vertelt vol passie over zijn vak.

Lees ook
Recept voor hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven

progresgebakje hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven

In de bakkerij, in de winkel en in het restaurant is er niets te vinden dat Robèrt zelf niet lekker vindt. Maar, wat is nou zijn favoriete taartje?

“Dat is een hazelnootschuimgebakje, ook wel bekend als progresgebak of een nougattaartje, er zijn verschillende benamingen voor. Ik houd van de klassieke versie, met minder suiker, niet te zoete slagroom en met zelf gebrande nougat van de beste hazelnootjes. Als je zo’n taartje gaat eten, valt het altijd een beetje uit elkaar. Niets lekkerder dan zo’n stukje schuim door de slagroom en langs de nougat halen. Om je vingers bij af te likken…” Het recept voor het progresgebak vind je hier.

Ik heb het lekkerste vak van de wereld

Robèrt heeft een heel team aan bakkers in huis. Gelukkig zet hij zelf zo af en toe ook nog wel eens zijn handen in het deeg. Voor wie bak je het liefst?

“Voor mensen die mijn verhaal verder vertellen. Wat ik verkoop is meer dan een brood of een taart. Ik wil mijn passie delen. Ik heb niet het mooiste vak, er zijn immers zoveel leuke beroepen. Maar ik vind wel dat ik het lekkerste vak van de wereld heb. Ik houd niet alleen van het bakken, maar ook van het praten over mijn vak. Met collega’s en ook met klanten. Je koopt hier niet zomaar een brood, je koopt beleving. Hoe meer je kunt delen, hoe meer je met elkaar ontdekt.”

Wat hebben Heel Holland Bakt, CupCakeCup en Wie is de Mol jou gebracht, naast de bekendheid?

“In de bakkerswereld wist iedereen al wie ik was, voor ik op tv verscheen. Maar door die programma’s is Oisterwijk groter geworden. Dat ik mijn bedrijf hier zou huisvesten, in de plaats waar ook mijn opa en vader hun bakkerij hadden, heeft zo moeten zijn. Ik hoor hier. Mensen komen graag vanuit heel Nederland naar het restaurant, voor een lunch of high tea, of om brood en taart in de winkel te kopen. Aan de andere kant geeft de bekendheid ook een hoop druk, want hoge bomen vangen nou eenmaal veel wind. Er wordt continue gekeken naar wat we hier aan het doen zijn en hoe we werken. Maar goed, dat houdt je ook scherp!”

Op culinair gebied gaan de ontwikkelingen razendsnel. En jij bent ook geen man die stilzit. Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

“Ik ben met een ontzettend leuk project bezig, waarvoor ik in de wereld van snoep en confiserie duik. Veel mensen weten niet dat het maken van snoep en broodbeleg zoals jam, hagelslag en hazelnootpasta ook bij het ambacht van een bakker hoort. Onze eigen hagelslag en diverse soort pasta zitten al in ons assortiment. Snoepjes maken wil ik al mijn hele leven. Maar ik werd altijd in beslag genomen door de bakkerij of de tv-programma’s. Momenteel houd ik me voornamelijk bezig met de creatieve kant van mijn vak. Anders gezegd: ik mag doen waar ik zin in heb. En zo ontstaan bij mijn de mooiste dingen. Ik ontdek nu hoe ik winegums maak, of van die ouderwetse kaneelstokken.”

Robèrt met brood met brood staand Sandra Hoekstra
Afbeelding: Ⓒ Sandra Hoekstra

Wat is typisch Robert?

“Doe normaal, je bent niets meer dan een ander. Voor mij is iedereen gelijk. En daarnaast: ik leer graag van anderen en deel mijn kennis net zo lief. Daarom ben ik niet alleen aan het uitvinden hoe ik ambachtelijk snoep en zoet broodbeleg maak, maar schrijf ik ook alles op. En uiteindelijk komt daar een nieuw boek over uit.”

Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven (1961) is bekend van tv-programma’s als Heel Holland Bakt, Wie is de Mol en CupCakeCup. Hij is de enige in Nederland met zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger. Robèrt heeft diverse boeken over brood op zijn naam staan en werkt momenteel aan de voorbereidingen van een boek over handgemaakt snoep en confiserie.
www.bijrobert.nl