fbpx

Recept voor hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven

progresgebakje hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven

Blijtijds sprak Meester Patissier Robèrt van Beckhoven over zijn favoriete recept. Gelukkig wilde hij tijdens het interview zijn recept met ons delen, zodat jij dit verrukkelijke hazelnootschuimgebakje ook thuis kunt maken. Hierbij het recept voor hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven!

Lees ook het interview
Het favoriete recept van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven met deegroller Sandra Hoekstra
Afbeelding: Ⓒ Sandra Hoekstra

Zo maak je hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven

Hazelnootschuim

Ingrediënten

  • 150 g eiwit
  • 2 x 150 g suiker
  • 110 g hazelnoten (zonder vlies), fijngemalen

Extra nodig

  • spuitzak
  • bakplaat, bekleed met een siliconen matje

Werkwijze

  1. Klop de eiwitten wit en luchtig in de keukenmachine (let op: zorg voor volledig vetvrije materialen).
  2. Voeg 150 g suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf.
  3. Spatel met de hand de rest van de suiker en de fijngemalen hazelnoten erdoorheen. 
  4. Spuit met een spuitzak zoveel mogelijk schuimplakjes van ca. 6 cm Ø op de bakplaat. 
  5. Bak de schuimplakjes op 140 ⁰C, ca. 45 minuten.

TIP

Heb je moeite om gelijke cirkels te spuiten? Teken dan met potlood cirkels op het bakpapier (gebruik hiervoor eventueel een mal). Als je het bakpapier omdraait, zijn de cirkels nog steeds zichtbaar, maar kan het potlood niet meer afgeven aan de meringue.   

Banketbakkersroom

Ingrediënten

  • 210 g melk
  • 20 g suiker
  • 20 g custardpoeder
  • ½ vanillestokje

Extra nodig

  • plasticfolie

Werkwijze

  1. Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.
  2. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  3. Breng de rest van de melk in een pan aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg stapsgewijs de rest van de melk toe.
  5. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de banketbakkersroom al roerende een paar minuten even goed doorkoken.
  6. Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room verder gaan verwerken. Zo maak je optimaal gebruik van het aroma.

Hazelnootbotercrème

Ingrediënten

225 g boter
75 g basterdsuiker
225 g banketbakkersroom
45 g hazelnootpasta

Werkwijze

  1. Draai de boter en de witte basterdsuiker in de keukenmachine tot een bleke massa.
  2.  Voeg de banketbakkersroom toe en draai alles tot een gladde crème.
  3. Laat de botercrème gerust 10-15 minuten op matige snelheid draaien om hem goed luchtig te krijgen. Als de kleur wit uitslaat, is hij goed.
  4. Roer de hazelnootpasta erdoorheen.
hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven Hazelnoot nogatine

 Nougatine

Ingrediënten

  • 250 g fondant
  • 250 g amandelschaafsel of hazelnoten, geroosterd

Extra nodig

  • siliconen matje
  • deegroller of foodprocessor

Werkwijze

  1. Breng de fondant rustig aan de kook in een pan en laat inkoken tot hij lichtbruin kleurt (oftewel: kook de fondant tot een karamel).
  2. Roer de amandelen of hazelnoten erdoorheen.
  3. Stort de massa uit op een bakmatje en laat afkoelen en uitharden.
  4. Verkruimel de uitgeharde notenkaramel, bijvoorbeeld door hem in fijne stukjes te hakken met een deegroller of door hem even in de foodprocessor te laten draaien.

Afwerking

Ingrediënten

500 g slagroom, gezoet en opgeklopt
chocoladeschildjes (optioneel)

Extra nodig

  • taartkartonnetjes
  • spuitzak met een glad spuitmondje
  • spuitzak met een gekarteld spuitmondje
  • paletmes

Werkwijze

  1. Leg een plakje hazelnootschuim op een taartkarton. Spuit er met de spuitzak met het gladde spuitmondje een royale laag botercrème overheen; werk in een spiraalvorm van binnen naar buiten. Dek af met een tweede plakje hazelnootschuim. Herhaal met de rest van de schuimplakjes.
  2. Smeer de boven- en zijkanten van de gebakjes in met een laagje slagroom en strijk netjes af met een paletmes.
  3. Zet de zijkanten van de gebakjes aan met nougatine; dat gaat het makkelijkst als je ze oppakt, wat goed lukt dankzij het taartkarton.
  4. Spuit een flinke rozet slagroom op de bovenkant van de gebakjes.
  5. Decoreer eventueel met chocoladeschildjes en nougatine.
progresgebakje hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven