fbpx

Hét recept voor een snelle roombotercake + 5 variaties!

citroencake roombotercake glazuur

Roombotercake is een echte klassieker en doet het altijd goed. Een warme cake, vers uit de oven, en het hele huis ruikt heerlijk zoet. Je kop thee of koffie smaakt gelijk zoveel lekkerder. We delen graag ons recept met je, maar soms zijn wat extra ingrediënten ook erg lekker. Daarom doen we er gelijk nog vijf variaties bij. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cake met stroopwafel, appel of bitterkoekjes? Bakken maar!

Lees ook:
Recept voor hazelnootschuimgebak van Robèrt van Beckhoven

Recept voor roombotercake

roombotercake plak

Wat is het geheim van een perfecte cake?

Meten is weten en dat gaat bij bakken zeker op. Waar je bij andere recepten wat minder strikt hoeft te zijn qua hoeveelheden is dat bij bakken echt belangrijk. Kies voor verse eieren en haal ze ruim van tevoren uit de koelkast. Anders gaan ze schiften en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Ook het opkloppen van de boter en suiker is een belangrijke stap, doe dit zeker vijf minuten. Dit zorgt voor een extra luchtige cake. En vergeet een goede snuf zout niet, dit zorgt ervoor dat het zoete nog beter naar voren komt.

ingrediënten roombotercake

Laten we beginnen met bakken van de roombotercake! Wat heb je allemaal nodig?

  • 200 gram ongezouten, zachte roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 4 middelgrote eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix in een kom de boter en suiker gedurende vijf minuten. Voeg dan ook het zout en de vanillesuiker toe. Tijd voor de eieren: voeg ze een voor een rustig toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje het meel toe tot het een mooi glad beslag vormt. Stop zodra het meel goed vermengd is met de rest, anders sla je alle lucht weer uit het beslag. Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Bak de cake gedurende 60 minuten in het midden van de oven. Tip, steek een satéprikker in de cake, komt hij er droog uit? Dan is je cake helemaal gaar. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal de roombotercake daarna uit de vorm en laat hem verder afkoelen.

citroencake roombotercake

5 variaties voor roombotercake

Met het bovenstaande recept krijg je een heerlijke, smaakvolle roombotercake. Wil je af en toe wat toevoegen? Met deze variaties krijg je direct een andere cake:

1. Citroencake

Voeg om te beginnen het sap van een halve citroen en de rasp van een hele citroen toe aan het beslag. Maak van het sap van de andere helft van de citroen samen met 125 gram poedersuiker en 2 eetlepels water een glazuur voor over de cake. Laat de cake helemaal afkoelen voordat je het glazuur erover heen giet.

citroencake variaties roombotercake

2. Stroopwafelcake

Snijd 5 stroopwafels in kleine stukjes en spatel ongeveer de helft door het beslag. Giet het beslag in een ingevet cakeblik. Verdeel de andere helft van de stroopwafelstukjes over de bovenkant. Bak de cake zoals hierboven beschreven.

3. Appelcake

Snijd twee friszoete appels in kleine stukjes en bestrooi ze flink met kaneel. Voeg eventueel nog 2 eetlepels suiker toe als je van zoet houdt. Voeg de appels toe aan het beslag en bak zoals hierboven beschreven.

chocoladecake roombotercake variaties

4. Marmercake

Maak het beslag zoals beschreven in het basisrecept. Is het beslag helemaal gereed? Verdeel het dan over twee kommen. Meng twee eetlepels cacaopoeder en 40 ml melk goed door elkaar en voeg dit toe aan een van de kommen. Spatel een deel van de ene kom in het blik, dan een deel van de andere kom. Ga zo door totdat al het beslag in het blik zit. Roer het nog een klein beetje door elkaar om dat echte marmereffect te krijgen. Bak de cake wederom zoals aan het begin van dit artikel beschreven.

5. Bitterkoekjescake

Hak 10 bitterkoekjes klein en houd wat stukjes apart voor de bovenkant. Spatel de koekjes door het beslag. Schep of giet het beslag in het blik en druk de overige koekjes in de bovenkant van de cake. Bak de cake zoals hierboven beschreven. Smullen maar!

Lees ook:
6 variaties op de appeltaart