fbpx

Hoe eerder opstaan je leven kan veranderen

Ochtendgoeroe Lienke de Jong is ervan overtuigd: de manier waarop je je ochtend besteedt, bepaalt het succes van jouw leven. Ze is er zelf het levende bewijs van: Lienke startte het succesvolle platform Dear Good Morning en schreef dit jaar het Dear Good Morning-boek, dat meteen een bestseller werd. En dat terwijl ze zelf van ver komt: jarenlang had ze een hekel aan haar wekker en kwam ze moeilijk haar bed uit, nu sport ze elke ochtend. 5 tips van Lienke!

Lees ook:
Ontbijten met een smoothie: 3 smoothies om de dag mee te beginnen

1. Neem de regie in handen: kies zelf hoe jouw dag begint

Lienke: “Door in de ochtend iets eerder op te staan, pak je de regie in handen. Jarenlang deed ik wat zoveel mensen doen: de wekker zetten, snoozen totdat je écht weg moet om niet te laat op je werk te komen. Vervolgens gehaast douchen, aankleden, te hard naar de trein fietsen om die uiteindelijk net op tijd te halen. En dan uitgeput op je werk aankomen. Daarmee geef je de regie van jouw leven eigenlijk uit handen, je wórdt geleefd. Het kan ook heel anders. Door iets eerder op te staan en iets te doen waar jij blij van wordt, nog voordat de rest van de wereld ontwaakt is. Het is heerlijk!”

2. Bouw je ochtendroutine langzaam op

Lienke: “Ik begrijp heel goed dat mensen moeite hebben met uit bed komen. Ik heb hetzelfde jarenlang ervaren. Daarom zeg ik ook altijd tegen mensen: bouw het eerder opstaan langzaam op. Verlang niet van jezelf dat je meteen een uur eerder op moet staan, maar wees al blij met vijf minuten of een kwartier. Wen eraan en kijk dan verder.”

3. Hanteer de 15-seconden regel

Lienke: “Moeite met je wekker? Maak er dan een wedstrijdje van! Zo schrijf ik in mijn boek over de 15-secondenregel: in 15 seconden moet je je bed uit zijn, je gordijnen geopend hebben en als het even kan je sportkleren al aan hebben. Want bewegen geeft écht een kickstart aan je dag! Leg de avond van tevoren alvast je sportkleren klaar, wedden dat het je dan lukt?

Fotograaf: Jordi Sloots

4. Onderzoek je slaapritme

Lienke: “Ik zeg altijd: eerder opstaan kan alleen als je voldoende nachtrust hebt gehad. Alles begint met slaap. Om het eerder opstaan gemakkelijker te maken, is het slim dat je ook een slaapritme creëert. Ga bij voorkeur elke avond op hetzelfde tijdstip slapen en sta op hetzelfde tijdstip op. Dan went je lichaam eraan en wordt het steeds eenvoudiger.”

5. Zoek gelijkgestemden op, dat werkt motiverend

Lienke: “Toen ik ontdekte wat een fijne ochtendroutine met mij deed, besloot ik erover te schrijven. Mijn platform Dear Good Morning werd geboren, waarop ik verhalen deel over wat bewegen in de ochtend met je doet. Inmiddels heb ik met het platform op social media een hele achterban opgebouwd. Elke ochtend stroomt mijn berichtenbox op Instagram vol met foto’s van mensen die vroeg zijn opgestaan en hun successen met me delen. Die post ik vervolgens weer in mijn stories, ik word er ontzettend energiek van om zoveel gelijkgestemden te hebben! Met de stories hoop ik ook anderen weer te inspireren. Het is misschien niet altijd makkelijk om je bed uit gaan, maar bekijk de successen van anderen eens. Aanstekelijk!”

Benieuwd naar meer inspiratie van Lienke? Bestel het Dear Good Morning boek hier.