fbpx

Hoe hypochonder ben jij? Doe de test

hypochondrie angst

Ben jij bij iedere kriebel, steek of kramp al bang dat je iets ernstigs onder de leden hebt? Dan lijdt je misschien wel aan hypochondrie: een overmatige angst om een ernstige ziekte te krijgen. Nu dat er een virus over de wereld zwerft, is het nog gemakkelijker om jezelf gek te laten maken. Hoe hypochonder ben jij? Doe de test hieronder!

Lees ook:
Rijangst overwinnen: zo doe je dat

Hoe hypochonder ben jij?

hypochonder angst

Vraag 1: Als ik me een dagje niet lekker voel, dan:

A) ga ik meteen Googlen naar informatie over mogelijke ziektes. Ik krijg hartkloppingen en ga zweten bij de eerste resultaten die ik tegenkom.

C) vind ik dat ik me niet moet aanstellen en ga ik door met waar ik mee bezig was.

B) deel ik het met mijn omgeving om vraag ik om raad.

Vraag 2: Tijdens de quarantaine…

C) voelde ik me opgesloten en geïrriteerd. Aan de griep gaan toch ook mensen dood?

A) waren de keren dat ik naar buiten ging op één hand te tellen. Ik ging niet naar buiten als het niet hoefde en bestelde mijn boodschappen online. Stel je voor dat er iemand per ongeluk in je gezicht hoest…

B) hield ik me aan de regels en waste ik mijn handen wat vaker dan normaal. Maar ik bleef ook mijn eigen gezonde verstand gebruiken. Een dag niet naar buiten is een dag niet geleefd. 

Vraag 3: Bij de dokter… (veelvuldig doktersbezoek)

B) kom ik pas, als ik mijn klachten eerst een tijdje heb aangekeken. Vaak gaan deze na een paar dagen vanzelf weer over. Zo nee, dan bel ik de huisarts om er even naar te laten kijken. Hij heeft er immers voor gestudeerd toch?

A) loop ik de deur plat. Ik maak meteen een afspraak wanneer ik iets vreemds voel aan mijn lichaam, want stel je voor. Als de huisarts me naar huis stuurt met de boodschap dat er niks aan de hand is, ben ik er vaak nog steeds niet gerust op.

C) kom ik zelden. Ik ben – afkloppen – haast nooit ziek. Kleine kwaaltjes behandel ik met huis-, tuin en keukenmiddelen.

Vraag 4: Van programma’s als Over mijn lijk of Trauma Centrum…

B) raak ik geobsedeerd. Ik vind het super interessant en tegelijkertijd ook confronterend. Ik neem me voor om gezond te eten en te genieten van iedere dag, want het leven is dus niet vanzelfsprekend.

C) raak ik snel afgeleid. Ik kijk liever een spelquiz of een goede Hollywood-film.

A) ben ik nog maanden van de kaart. Als zij onverhoeds baarmoederhalskanker krijgen, hoezo ik dan niet? Ik heb stiekem mijn eigen begrafenis al gevisualiseerd.

Vraag 5: Mijn ouders waren vroeger…

A) overbezorgd. Dat kwam waarschijnlijk omdat een familielid ernstig ziek is geweest en zij daardoor extra op hun hoede waren. Ik heb dat overgenomen.

B) heel reëel wat betreft ziek zijn. Als je te beroerd was om naar school te gaan, bleef je thuis totdat je uitgeziekt was. Voelde je je slechts belabberd? Dan werden we door onze ouders aangespoord om de schouders eronder te zetten en sterk te zijn.

C) niet echt bezig met hoe ik me voelde. Ze leerden me mijn eigen boontjes doppen en lieten me mijn eigen keuzes maken.

Vraag 6: Ik slaap…

C) direct zodra ik m’n kussen raak. Zzzzz…

A) slecht. Ik kom moeilijk in slaap omdat ik lang aan het piekeren ben.

B) meestal binnen een uurtje in. Af en toe word ik wakker omdat ik naar de wc moet. Echte slaapproblemen ken ik niet.

Meeste A?

Je bent een overduidelijk geval van een hypochonder en bij elk pijntje in je lichaam gaan bij jou de alarmbellen rinkelen. Op momenten dat de angst overheerst, kun je klachten krijgen als misselijkheid, hartkloppingen of het gevoel de controle over jezelf te verliezen. Het kan helpen om per dag je angstige momenten op te schrijven. Bekijk eens kritisch of je angstgedachten wel kloppen en of er echt reden is voor paniek. Vaak is dit niet het geval.

Lees ook:
‘De kanker is weg, maar de angst is er nog’

Hoe hypochonder ben jij? Deel het met ons op Facebook.