fbpx

Hoe slecht zijn brandende kaarsen nu écht voor je gezondheid?

Kaarsen brengen sfeer in huis. Tijdens donkere dagen dimmen we de lampen en vliegen de theelichtjes erdoorheen. Dat het branden van kaarsen slecht zou zijn voor de gezondheid, willen we dus eigenlijk helemaal niet weten. Hoe zit het echt?

Lees ook:
Kaarsje aansteken voor een zieke of voor extra geluk

Fabel: duurdere kaarsen van soja zijn beter

Er zijn mensen die zweren bij kaarsen van soja of bijenwas en denken dat deze minder schadelijk zijn dan de bekende paraffine-variant. Maar het feit dat een grondstof ‘natuurlijk’ is, heeft niets te maken met de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Bij alles wat je verbrandt komen afvalstoffen vrij. Als je een kaarsje onder een brander zet, dan ontstaat roetaanslag. Hieraan kun je zien dat een kaars wel degelijk iets uitstoot dat in de lucht komt te hangen. Daarbij maakt het niet uit of je nu een bijenwaskaars, een sojakaars of een paraffinekaars brandt.

Gevoelig voor fijnstof

Bij het branden van kaarsen is vooral de uitstoot van fijnstof (roet) relevant. Want verder komen er voornamelijk waterstof- en koolstofatomen vrij en deze zijn niet giftig. In een huis waar bovengemiddeld veel kaarsen worden gebrand, hangt meer fijnstof. En als je daar gevoelig voor bent, kunnen je luchtwegproblemen geïrriteerd raken. Je kunt het vergelijken met de bijdrage van “meeroken”. Maar onthoud: de hoeveelheid is te vergelijken met de buitenlucht, waarbij we weer te maken hebben met uitlaatgassen door verkeer en industrie.

Even relativeren…

Kun je maar beter helemaal geen kaarsen meer branden in je huis? Even relativeren… Bij het branden van kaarsen komt weliswaar fijnstof vrij, maar fijnstof krijg je ook van koken op gas, roken, een open haard branden of wokken op een hoge temperatuur. Conclusie is dat een kaarsje branden in het grote geheel waarschijnlijk weinig verschil maakt. Maar tijdens een romantische avond met tig waxinelichtjes, zet dan even een raampje open!

kaarsen branden