fbpx

Kaarsje aansteken voor een zieke of voor extra geluk

kaarsje aansteken

Steek jij wel eens een kaarsje aan? Ter nagedachtenis aan een overleden dierbare of zomaar voor wat extra geluk. Het lichtje brandt voor je kleinkind die een moeilijk proefwerk te wachten staat of een familielid die een spannende operatie ondergaat. Waar komt het ritueel van een kaarsje aansteken vandaan?

Lees ook:
7 stappen naar geluk

Steek jij wel eens een kaarsje aan?

kaars aansteken

Vuur en religie

Licht en vuur spelen altijd al een belangrijke rol in religie en spiritualiteit: Christenen ontsteken de paaskaars die staat voor Gods liefde. Joden vieren Chanoeka, het feest van de lichtjes. En tijdens Allerzielen op 2 november worden doden herdacht met kaarsjes in de kerk. Kaarslicht geeft letterlijk licht en warmte af en dat geeft mensen een prettig gevoel. Vuur staat universeel symbool voor liefde, verlichting en warmte. 

Waar licht is, is hoop

Overal ter wereld worden kaarsjes aangestoken. Zelfs door mensen die geen religie aanhangen. Het lijkt wel een alternatieve, laagdrempelige vorm van bidden: steun vragen voor wat moeilijk is. Het is een oud ritueel in een nieuw jasje. Door met op afstand een kaarsje aan te steken, laat je blijken dat je aan diegene denkt en geloof je dat het universum positieve boodschappen uitstuurt. Prachtige gedachte, toch?

Een moment van bezinning

Mensen steken niet alleen kaarsjes aan voor wat extra geluk, maar ook om stil te staan bij (het gemis van) een overleden dierbare. De dood is voor ons mensen nog steeds één van de moeilijkste begrippen om te bevatten: het is vaag, onzeker en ongrijpbaar. Lang geleden gebruikten we kaarslicht al als symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. Een kaars aansteken is een middel om de dood iets concreter te maken. Het licht dat van de kaars straalt geeft ons het gevoel weer even dichtbij degene te zijn die jij zo mist.

A sky full of stars

De wereldhit ‘A Sky Full Of Stars’ van Coldplay is een liedje dat je vaak terughoort bij zowel begrafenissen als feestelijke trouwvieringen. Zo zie je maar hoe groot de betekenis van (ver)licht(ing) is op aarde:

Lees ook:
Vrijdag de dertiende: zo kom jij de dag door