fbpx

Is het goed om de hele dag door slokjes water te drinken?

slokjes water

Voldoende drinken, schreeuwen de gezondheidsinstanties. Tegenwoordig heeft iedereen een flesje water bij zich om de hele dag door gehydrateerd te blijven. Toch kun je die routine van de vele kleine slokjes water beter vervangen…

Lees ook:
5 tekenen dat je niet genoeg water drinkt

Kleine slokjes water drinken

bulkdrinken slokjes

Omgekeerd effect

Het lijkt tegenstrijdig maar van kleine slokjes water drinken, raakt je immuunsysteem juist verzwakt. Telkens wanneer je namelijk een slokje uit een flesje drinkt, worden de immuuncellen geactiveerd om de bacteriën die meekomen, uit te schakelen. Een continu actief immuunsysteem wordt op den duur een zwak immuunsysteem. Hierdoor blijft er te weinig energie over om vocht naar je haar en je nagels te vervoeren én om de buitenste laag van je huid in tact te houden waardoor het vocht niet kan worden vastgehouden. Je huid zal dus eerder uitdrogen dan gehydrateerd blijven als je slechts kleine hoeveelheden blijft nippen.

Bulkdrinken 

Ook zet je met ieder slokje drinken je spijsverteringsorganen aan het werk: niet efficiënt en belastend voor je lichaam. Je spijsvertering is een systeem dat veel energie verbruikt. Drink daarom liever meer op minder momenten: twee of drie glazen (500 ml) zo’n 4 keer verdeeld over een dag. Hoe we dit noemen? Bulkdrinken!

Twee emmertjes water halen

Als je kijkt naar hoe we het vroeger deden, worden de effecten van bulkdrinken ook vanuit evolutionair perspectief aangemoedigd. De oermens had niet de hele dag water tot z’n beschikking. Op de momenten dat hij kon drinken dronk hij heel veel, want hij wist niet wanneer er weer water beschikbaar zou zijn. Ons lichaam is dus van oudsher geprogrammeerd om veel water in een keer te drinken en ook een hele tijd niet. Dus voortaan maar: Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen… Bulk ze!

Lees ook:
Hoe schoon is jouw waterflesje?