fbpx

Je koelkast onderhouden: zo gaat hij langer mee

koelkast 1

Een beetje lief zijn voor huishoudelijke apparaten loont de moeite, wist je dat? Met deze zeven tips onderhoud je je koelkast, waardoor hij uiteindelijk langer meegaat.

Lees ook:
10 x dingen die je gerust in de vaatwasser kunt stoppen

Koelkast onderhouden

1. Geef ‘m een goede plek

Als eerste: zorg dat je koelkast waterpas staat. Anders sluiten de deuren misschien niet goed, waardoor energieverlies optreedt. Heb je een losstaand exemplaar? Zet hem niet pal tegen de muur aan. Geef hem een centimeter of 10 de ruimte aan de achterkant. Zo kan de warmte daar beter ontsnappen, waardoor de koelkast zelf minder hard hoeft te werken. Om dezelfde reden kun je ‘m beter ook niet naast je verwarming zetten. Bovendien verbruikt hij dan meer energie om de inhoud koel te houden.

2. Maak ‘m regelmatig schoon

Eens per drie maanden moet je koelkast grondig gereinigd worden. Moet dat echt? Ja, dat moet echt. Doe dat op het moment dat hij helemaal leeg is; zo voorkom je een onderbreking van de koudecyclus. Nadat hij is uitgeschakeld en afgekoeld, maak je alle onderdelen afzonderlijk schoon met de juiste schoonmaakmiddelen. Ligt er vaak water onderin? Dat kan te maken hebben met een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt.

3. Jij vakantie? Dan hij ook

Ga je op vakantie? Maak je koelkast leeg, zet hem uit en laat de deur tijdens je afwezigheid openstaan. Zo heeft het apparaat ook even rust én bespaar je geld.

koelkast 2

4. Weg met vieze geurtjes!

Ruikt je koelkast niet altijd even fris? Zet er een halve citroen in, die absorbeert vieze luchtjes. Wel even vervangen als hij is uitgedroogd.

5. Zorg dat je koelkast goed sluit

Als de deur van je koelkast niet goed gesloten is, kost dat echt bákken energie omdat hij dan ineens veel harder moet werken. Door de rubberen sluitranden kan koude lucht normaal gesproken niet ontsnappen. Controleer die daarom regelmatig en reinig ze zo’n twee keer per jaar, met een tandenborstel en een oplossing van soda en water.

6. Hou ‘m op temperatuur

Stel de juiste temperatuur in: tussen de 2,75 en 4,5 graden Celsius; de vriezer op 0 graden. Zorg ook dat je koelkast goed gevuld is. Daardoor blijft de temperatuur laag en constant.

7. Nieuwe kopen?

Ben je toe aan een nieuwe koelkast? Dat is mooi, want de nieuwste exemplaren zijn hoe dan ook beter voor het milieu dan die oude, zoemende stroomslurpers. Er zijn genoeg dingen om op te letten bij zo’n aanschaf, maar hoe dan ook is het milieukeurmerk belangrijk. Met het label A++ zit je hoe dan ook gebakken.

Lees ook:
10 x dingen die je gerust in de vaatwasser kunt stoppen