fbpx

Zo poets je de koelkast op milieuvriendelijke wijze

citroen milieuvriendelijk

Een lekkend pak melk, vocht van vlees en groenten: een koelkast wordt al snel wat vies. Naast viezigheid voor het oog kunnen ook bacteriën heerlijk snoepen en groeien in de koelkast. Daarom hierbij: tips om de koelkast schoon te maken op milieuvriendelijke wijze.

Lees ook:
Schoonmaakhulp: de voor- en nadelen

Waarom op milieuvriendelijke wijze?

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn een beter alternatief voor het schoonmaken van je koelkast dan chemische, omdat schoonmaakmiddelen altijd resten achterlaten. Bij blootstelling kunnen onverpakte etenswaren dat opnemen. Bovendien verspreiden schoonmaakmiddelen een geur die in etenswaren trekt. Ten slotte is het natuurlijk ook gewoon beter voor het milieu.

Een kleine of een grote beurt

Het advies is om dit klusje maandelijks te klaren. De diepvries hoef je minder vaak mee te nemen. Voor een ‘kleine beurt’ zet je de koelkast op een lage stand (de meest milieuvriendelijke manier is om de stekker er uit te trekken maar kijk even of dit kan in verband met de diepvries). Haal alle producten er uit en vervolgens de losse onderdelen. Die maak je schoon buiten de koelkast. Daarna poets je ‘m van binnen en plaats je alles terug. Op deze manier verliest je koelkast de minste energie. Belangrijk detail: zorg dat de koelkast goed droog is voordat je alles terugplaatst. 

milieuvriendelijke wijze koelkast schoonmaken

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

  • Olijfolie: voor hardnekkige vlekken. Meng dit met citroensap, wrijf op de plek en laat een paar minuten intrekken. Veeg af met een droge doek.
  • Citroensap: werkt perfect tegen vieze luchtjes en is antibaterieel. Meng een flesje citroensap met water, spuit in en laat even intrekken. Veeg af met een droge doek.
  • Zout: pak een handje vol zout en meng dit met een liter warm water. Dit middel werkt perfect tegen geurtjes en vlekken en hoeft niet nagepoetst te worden.
  • Baking soda: werkt als goede ontvetter en is tevens een bacterie-killer. Meng twee flinke lepels baking soda met citroensap in een halve liter warm water en schrobben maar! Veeg de koelkast daarna nog even droog met een droge doek.

Lees ook:
Aan de poets! Zo vaak moet je jouw wc schoonmaken