fbpx

Koningsdag op tv: vorstelijk genieten vanaf de bank

Koningsdag op tv

De koninklijke familie viert Koningsdag in Amersfoort. Maar genieten van de vorstelijke verjaardag kan ook thuis op de bank, met de NOS-live-uitzending, MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk, Tijd voor MAX en Het koningsdagconcert.

Koningsdag in Amersfoort

Op Koningsdag komen de koninklijke familie en een heleboel Nederlanders samen in het hart van Nederland: Amersfoort. De kernwoorden van deze vijfde Koningsdag sinds de inhuldiging van Willem-Alexander zijn ‘toegankelijk’, ‘nuchter’ en ‘origineel’. Minder koekhappen en wc-potten gooien en meer inhoud. Maar natuurlijk worden er ook handjes geschud en bijzondere optredens gegeven. 

Oranjes op tv

Wie niet naar Amersfoort gaat, kan het spektakel volgen op tv. Dat begint ’s ochtends om 10.50 uur met de live-uitzending van de NOS op NPO 1. De wandeling van de Oranjes start bij het vijfhonderd jaar oude voormalige klooster De Mariënhof en eindigt met een feestelijke show bij het Eemhuis, de locatie van vier culturele instellingen. 

Feest op Paleis Soestdijk

Hierna – vanaf 13.55 uur – besteedt Omroep MAX aandacht aan Willem-Alexanders verjaardag. Vanaf Paleis Soestdijk interviewt Jan Slagter verschillende gasten over de feestelijkheden van de ochtend, zoals Lee Towers en Wolter Kroes, die ook de muzikale intermezzo’s verzorgen. En tv-kok Sandra Ysbrandy vult de magen met koninklijke hapjes. 

Martine van Os Sybrand Niessen Koningsdag op tv

Kleding van de koninklijke familie

’s Middags vanaf 16.15 kunnen kijkers afstemmen op Sybrand Niessen en Martine van Os in een speciale dubbeluitzending van Tijd voor MAX, ook vanuit Paleis Soestdijk. Daarin mag het bespreken van de kleding van de koninklijke familie natuurlijk niet ontbreken. Ook Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo, Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten en kunsthistoricus Maya Meijer schuiven aan. En George Baker zorgt voor de vrolijke noten. 

Flintzaal Koningsdagconcert
Afbeelding: Ⓒ Marco Hofsté

Het Koningsdagconcert

Wie Koningsdag ook muzikaal wil afsluiten zapt ’s avonds om 21.00 uur naar NPO 2 voor Het Koningsdagconcert. Dit vond 15 april plaats in Theater Flint in Amersfoort en is een bedankje aan alle betrokkenen bij de organisatie van Koningsdag. Verschillende koren vertolken het motto ‘Alle stemmen gelden’ en zingen over levensgebeurtenissen als liefde, verlangen, dood en geboorte. Een goed moment om met een oranjetompouce op de bank na te genieten van een hopelijk geslaagde Koningsdag.