fbpx

Lentekriebels: 5x schattige dieren in de lente

lammetje lente

Rondspringende lammetjes, trappelende eendjes en zingende vogeltjes… Hierom houden wij zo van de lente! Deze beestjes geven je ongetwijfeld lentekriebels:

Lees ook:
Virtuele wandeling door de lente

Het lammetje

Misschien wel het eerste beestje waar je aan denkt, als je de lente voor de geest haalt. Voornamelijk in maart en april zie je pasgeboren lammetjes in de wei. Tijdens de lammetjesmaanden zijn het hoogtijdagen in de schapenstal. Soms slapen schapenhouders zelfs bij hun schapen, zodat ze zeker op tijd zijn wanneer ze moeten ingrijpen bij de bevalling. Na twee tot drie dagen veilig bij hun moeder, mogen de lammetjes al naar buiten op de weide.

lammetje lente

De bij 

Wanneer de temperatuur iets hoger wordt dan gaat de koningin weer flink aan de leg. Waar voorjaarsbloeiers zoals sneeuwklokjes, krokussen en hyacinten in de buurt staan, of de hazelaar en wilg, daar kun je rond april bijen verwachten. Vind jij het leuk om wat meer vlinders, bijen en andere insecten in de tuin te ontvangen? Bekijk hier dan eens hoe je een fraai insectenhotel bouwt.

bij lente

De koe

Als er iets de lente viert, dan is het de koe wel. Elke lente laten de meeste Nederlandse koeienboeren hun koeien weer de wei in na een lange winter op stal. Dus bij een fietstocht door de weilanden in maart, kun jij aanschouwer worden van een spektakel van dansende en springende koeien. Dolgelukkig wordt je ervan, toch?

koe lente

De boerenzwaluw

In de lente hebben veel vogels een overvolle agenda: zingen, fluiten, nestjes maken, broeden en voedsel zoeken. Een lentevogel pur sang en aankondiger van de lente is de boerenzwaluw, een echte trekvogel die ’s winters zijn tijd doorbrengt ten zuiden van de Sahara. In het voorjaar trekken ze richting Europa, om er te broeden. Door veel boeren wordt de boerenzwaluw gezien als brenger van geluk, terwijl het vogeltje bij zeelieden symbool staat voor een veilige thuisvaart.

boerenzwaluw lente

De vlinder

Het is niet voor niks dat de vlinder wordt gebruikt in het gezegde dat staat voor verliefd zijn. Van de lente krijgen we vlinders in onze buik en vinden we vlinders op alle kleurrijke bloemen die in bloei staan. Weet jij het verschil tussen een Atalanta, een Distelvlinder en een Gele luzernevlinder? De vlinder op de foto is een Atalanta. 

vlinder lente

Lees ook:
Je buitenkamer klaarmaken in 3 stappen