fbpx

Lesje knopen doorhakken: 5 inzichten

knopen doorhakken keuzes

Ben jij ook zo’n twijfelkont of vind je het lastig om naar je intuïtie te luisteren? Of het nou je persoonlijke situatie of werk betreft, deze inzichten gaan je helpen bij het doorhakken van (moeilijke) knopen.

Lees ook:
6 slaaphoudingen die iets zeggen over je karakter

knopen doorhakken

1. Twijfelen mag

Als je twijfelen geen fijn woord vindt, noem het dan ‘afwegingen maken’. Twijfelen is niet per se slecht, het kan je ook verder helpen. Het is als het ware je intuïtie die je influistert: “Er is nog iets wat je niet durft te overzien”. Het helpt dan om op te schrijven waarom je zou twijfelen. Maak een rijtje ‘voor’ en een rijtje ‘tegen’. Schrijven dwingt je om eerlijk te zijn tegenover jezelf en je gedachtes concreet te maken. Bij welk rijtje krijg je het fijnste gevoel?

2. Slaap er nog een nachtje over

Het is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt zodra er een moeilijk besluit op tafel ligt. Uitstelgedrag? Niet altijd. De situatie een tijdje laten rusten, kan op dat moment een weloverwogen keuze zijn. Rust en ruimte in je hoofd zorgen voor nieuwe verbindingen. Vertrouw erop dat het moment dat het logisch voelt om de knoop door te hakken, vanzelf komt.

3. Houd je intuïtie en ratio in balans

Intuïtie en ratio; de twee lijken soms te vechten op je schouders. Ooit gold het verstand als superieur aan iets ongrijpbaars als intuïtie. Maar, vlak niet uit hoeveel je emoties over je vertellen. Maar, verwar intuïtie niet met angst. Angst is een slechte raadgever waarbij emoties de overhand nemen en ‘wonden’ uit het verleden worden weerspiegeld. Intuïtie heeft veel meer een compassievolle en bevestigende toon die tot je spreekt in het hier en nu. 

4. Maak fouten

Het klinkt cliché, maar is een waarheid als een koe: van fouten maken leer je. Denk eens terug aan wat je ooit fout deed… Klopt het dat je in de periode erna extra allert en gedreven was? Als alles maar perfect gaat, komt het besef van gevaar veel langzamer. In de juiste dosering, geeft fouten maken nieuwe kennis over hoe je het de volgende keer juist níet moet doen en durf je de volgende keer makkelijker risico te nemen.

5. Zoom uit

De meeste besluiten staan niet voor de rest van je leven vast. Blijkt het niet het juiste besluit te zijn, dan is er altijd nog een weg terug. Maak kennis met de kracht van uitzoomen: denk eens hoe je er over twee weken op terugkijkt als je de beslissing hebt gemaakt, en over een jaar, en over 5 jaar. Of bedenk welke woorden een goede vriend(in) tegen je zou zeggen of welk advies jij zou geven als jouw vriend(in) in dezelfde situatie zit. Probeer daarbij geen kritische woorden te gebruiken.

Lees ook:
Herken je horoscoop: eigenschappen per sterrenbeeld