fbpx

6 slaaphoudingen die iets zeggen over je karakter

Hoe je het ook wendt of keert: ieder mens heeft een favoriete slaaphouding. Onderzoek wijst uit dat dat veel zegt over iemands karakter. Slaap jij het liefst op je zij? Dan ben je over het algemeen een open en gezellig persoon. Ben je meer een rugslaper, dan herken je jezelf wellicht als gedisciplineerd.

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is

6x slaaphoudingen + karaktereigenschappen

Britse onderzoekers deden onderzoek naar het verband tussen karakter en slaaphouding. Hieruit blijkt dat 95% van de mensen in dezelfde houding in slaap valt, de overige 5% wisselt meer. Herken jij jezelf in de karakteromschrijving die wordt gegeven bij onderstaande slaaphoudingen?

1. Slapen op je zij – moeite met keuzes maken

Zij-slapers zijn er in talloze variaties. De klassieke zij-slaper ligt het liefst op een willekeurige zijde met de armen uitgestrekt, alsof hij ergens naar reikt. De houding wordt de verlanger-positie genoemd. Wat zegt dat dan over het karakter? In dit geval dat keuzes maken en knopen doorhakken lastig is voor de zij-slaper. Maar wie eenmaal heeft gekozen blijft bij zijn punt. De zij-slaper is over het algemeen een gezellig en open persoon, soms een tikje achterdochtig.

2. Slapen op je buik – niet snel bang

Echte buikslapers zijn er niet zo veel: slapen op je buik met armen onder of om het kussen is niet heel comfortabel. De nek wordt in een onnatuurlijke houding gedraaid, waardoor veel mensen dit niet lang volhouden. Buikslapers staan bekend als mensen die niet bang zijn om een beetje risico te nemen, hoewel ze wel graag alles onder controle hebben. Ook hechten ze veel waarde aan de mening van anderen.

3. Slapen in de foetushouding – verlegen 

Ook de foetushouding is een zij-positie en zelfs de meest voorkomende slaaphouding. Lekker opgekruld op je zij met de knieën tot de borst: 40% van de mensen dommelt zo graag in slaap. Karaktereigenschappen die toe te wijzen zijn aan deze houding: de neiging om je snel zorgen te maken, soms een beetje gevoelig en verlegen te zijn. De foetusslaper zoekt veiligheid en comfort in zijn omgeving. Vergelijkbaar met de baarmoeder dus!

4. Slapen op je zij, uitgestrekt – goedgelovig

Lig jij als een boomstam of een plank in bed, dus op je zij met je benen gestrekt en je armen naast je lichaam? Dan vergroot je de kans op spierpijn en stijfheid de volgende ochtend. Je lijf ligt namelijk nogal gespannen als je op deze manier slaapt. Hoewel hij wat houterig overkomt, is dit type slaper juist erg snel op zijn gemak en goedgelovig. Een groepsdier dat vertrouwen uitstraalt.

5. Op je rug – sterke discipline

Armen naast je zij en benen gestrekt: deze rugpositie wordt ook wel de soldaat genoemd. De soldaat is sterk, legt de lat hoog bij zichzelf en verwacht dat ook van anderen. Dankzij een ijzersterkte discipline heeft de rugslaper zijn zaakjes vaak goed voor elkaar.

6. Zeester – sociaal 

Ook een rugpositie maar dan heel open: wie met de ledematen lekker alle kanten op ligt is aan het ‘zeesterren’. Een hele vrije slaaphouding, die overigens wel tot gevolg heeft dat je sneller snurkt. De vrijheid is terug te zien in de karakteromschrijving. Zeesterren schijnen sociaal te zijn, kunnen goed luisteren en adviseren. Het middelpunt van belangstelling zoeken ze liever niet op.

Lees ook:
5 tips voor snurkers