fbpx

Let op datingfraude: oplichting via datingsites. Let op!

dating fraude

Jaarlijks zijn zo’n 130 mensen de dupe van datingfraude. Zo’n 60 procent is vrouw: weldenkende vrouwen die in het dagelijks leven hun mannetje staan. Bijna altijd verloopt het eerste contact via een datingsite of datingapp en soms via sociale media als Facebook. 

Lees ook:
Op zoek naar een nieuwe liefde: zo doe je dat

aow nieuwe liefde

Te mooi om waar te zijn

De desbetreffende persoon doet zich vaak voor als succesvol, integer en betrouwbaar. Tijdens een eerste ontmoeting wordt dit beeld bevestigd. In werkelijkheid speelt de dader een geslepen spel en is al die hoffelijkheid slechts een façade. Dit is namelijk zijn manier om jou voor zich te winnen. Cadeautjes, complimentjes, rozen… Veel vrouwen, maar ook mannen die hiervan de dupe werden, beschrijven deze prille liefde achteraf als ‘te mooi om waar te zijn’. Een zes jaar jongere man, een extreem knappe vrouw, iemand die jou vanaf de eerste minuut al helemaal geweldig vindt… 

Identiteit

Fraudeurs zijn slinks en manipulatief. Ze liegen over hun identiteit, geven een valse naam op en verzinnen er een compleet sprookjesleven bij. In het televisieprogramma RTL Late Night vertelde de nuchtere 53-jarige Alexandra bijvoorbeeld hoe zij tijdens een eerste date werd ingepalmd door zo’n man met slechte bedoeldingen. Over zijn zakelijk leven bleef hij tijdens hun relatie schimmig. Ze kreeg echter niet de indruk dat hij er financieel slecht voorstond. Integendeel: hij nam haar mee uit eten, betaalde netjes de rekeningen… maar op een dag vroeg hij haar om geld en uiteindelijk ook om haar pinpas. 

Geld lenen

In het begin gaat het vaak om kleine geldbedragen, bijvoorbeeld in combinatie met een ongelukkig voorval als: pinpas verloren, portemonnee gestolen door een auto-inbraak, etc. Maar uiteindelijk gaat het van kwaad tot erger: even iets voorschieten wordt lenen van grotere bedragen, geld waar slachtoffers uiteindelijk naar kunnen fluiten. 

Online oplichten

Er zijn zelfs situaties waarin dader en slachtoffer elkaar nooit in het echt hebben gezien en alle contact enkel via de chat plaatsvond. Dergelijke daders vragen hun virtuele ‘geliefde’ hen uit de brand te helpen door een geldbedrag over te maken, om bijvoorbeeld een vliegticket te kunnen bekostigen. 

Wanneer moeten je alarmbellen gaan rinkelen?

Bijna iedereen zal denken: dit zal mij nooit overkomen. Dat gold ook voor vrijwel alle slachtoffers. Daarom zetten we de signalen maar eens op een rijtje. 

  • Degene met wie je contact hebt, stuurt wel heel erg snel aan op een liefdesrelatie. 
  • Zijn of haar zakelijk leven, verleden, familie of vrienden houdt hij of zij goed verborgen.
  • Eigenlijk is de match te mooi om waar te zijn: dezelfde hobby’s, muzieksmaak. Let op, de dader heeft zich in jouw profiel verdiept om die ‘klik’ te maken. 
  • In de beginfase word je overladen met complimenten en cadeautjes, alles om je in te palmen. 
  • Er zijn gevallen bekend waarbij het om buitenlandse heren of dames zou gaan. Ze werken met nepfoto’s, houden er meerdere profielen op na en doen, om hun geloofwaardigheid te behouden, alles via de chat, dus geen echte of videogesprekken. 
  • Degene met wie je contact hebt, zit niet te wachten op bemoeienis van jouw vrienden of familie en zal vragen jullie liefde verborgen te houden. Uiteraard is diegene bang dat anderen ervoor zullen zorgen dat jij jouw roze bril afzet. 
  • Er wordt om geld gevraagd. 

Ik ben slachtoffer, wat nu?

Ben jij slachtoffer geworden van deze vorm van fraude? Doe aangifte bij de politie, maak geen geld meer over en verbreek direct alle contact met de dader. Maak er ook meteen melding van bij de desbetreffende datingsite, zodat er niet nog meer slachtoffers vallen! 

Lees ook:
Test: ben jij verslaafd aan je telefoon?