fbpx

Mannen met baarden: voor welke baardlengte ga jij?

Mannen met baarden, een midlifecrisis? Welnee! De baard is weer helemaal in. Blijtijds zet verschillende baarden op een rijtje.

Lees ook:
Grijs haar opleuken: dat doe je zo

baard trimmen

Evolutie

Bijna alles aan ons lichaam heeft – of had – een functie. Zo ook de baard. Bij onze verre voorvaderen diende gezichtsbeharing als bescherming tegen aanvallen van wilde dieren en kou. Tegenwoordig zijn we veel minder behaard, omdat we lekker beschermd in huizen wonen en niet meer hoeven te jagen voor een stukje vlees. Dat heet evolutie. 

Testosteron

Het hormoon testosteron, verantwoordelijk voor gevechts- en verdedigingsmechanismen, is echter nog steeds de belangrijkste lichaamsstof van het mannelijke lichaam. En met de juiste erfelijke factoren én een beetje geluk krijg je er een woest (aantrekkelijk) gelaat bij.

Voor welke baardlengte ga jij?

De weekendbaard

Voor mannen die doordeweeks liever glad naar hun werk gaan, is een weekendbaard ideaal: twee ochtenden scheren en de rest van de dagen laten groeien. Op zondag zijn de stoppels dan ongeveer 3 tot 4 millimeter lang. Voor een verzorgd resultaat, zorg je dat je de lijn in je nek gladscheert en de verdwaalde stoppels verwijdert die wat hoger op de wangen zitten. Een goede weekendbaard accentueert hoekige lijnen en maakt ronde gezichten smaller. 

De stoppelbaard

Een goede stoppelbaard en ‘je vergeten te scheren’ zijn twee verschillende dingen. Voor mannen met een gevoelige huid is de stoppelbaard een aangename oplossing; niet iedere dag scheren en daardoor minder last van roodheid. Trim twee maal per week je baard op standje 1 tot 3. Breng na de trimbeurt een hydraterende crème aan. Reinig de trimmer regelmatig om ophoping van bacteriën te voorkomen. De opzetstukken moeten ook regelmatig worden schoongemaakt.

De échte baard

Voor de échte baarddragers is er toch ook nog wat werk aan de winkel. Een ‘echte baard’ begint bij 8 mm. Wil je verzorgd voor de dag komen, werk je baard dan 1 tot 2 keer per week bij. Gebruik een opzetstuk met verschillende lengtes. Voor de gebieden die moeilijker te bereiken zijn, zoals rond de lippen of de neus, haal je het opzetstuk van de trimmer. Houd je baard kort aan de zijkanten en voller op je kin, om je vierkante kaaklijn te benadrukken.

Barber

Heb je helemaal geen zin om met je trimapparaat voor de spiegel te staan? Breng dan (zodra het weer kan!) een bezoekje aan een barbershop. Een barbier houdt zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren. Zij weten precies hoe je een scherpe, precieze lijn op je jukbeenderen tovert. Dus ook voor die perfecte bakkebaard, krulsnor of ringbaard weet je nu waar je naartoe moet of je man naartoe moet sturen.

Lees ook:
25 dingen waar je blij van wordt