fbpx

Martine Bijl: ode aan een veelzijdige vrouw

martine bijl
Afbeelding: Ⓒ Jelmer de Haas

Een multitalent; zo kan Martine Bijl gerust genoemd worden. Ze had een prachtige stem, schreef mooie liedjes, vertaalde musicals, acteerde, presenteerde, was heel geestig en vooral: heel bescheiden. Of misschien eerder onzeker, want Martine twijfelde vaak aan haar kunnen.

Martine Bijl

Dat Martine Bijl op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd overleed aan de complicaties van de hersenbloeding die haar bijna vier jaar eerder trof, kwam voor bijna heel Nederland als een schok.

Willem Duys

Martine Bijl ging al generaties mee. De een ziet nog zó voor zich hoe ze als enigszins verlegen 17-jarige ‘doktersdochter’ prachtige en vooral ook lieve liedjes zong. Ze was ontdekt door radio-dj Ben Levi, nadat een vriend van hem haar had horen zingen op een schoolfeest. In 1966 werd ze onder de hoede genomen van Willem Duys, die haar in contact bracht met de dertig jaar oudere Henk van der Molen: vanaf dat moment haar vaste begeleider en later ook haar partner. Al in 1968 ontving Martine een Edison, een prestigieuze Nederlandse muziekprijs.

Wie van de Drie

Een ander kent Martine nog als vast panellid bij het quizprogramma ‘Wie van de Drie’. Weer een ander heeft haar gevolgd in het theater, of zag haar in de speelfilm ‘Help, de dokter verzuipt!’. Ook haar geestige anti-carnavalshit ‘Het Limburgs Klaaglied’ werd door veel mensen helemaal grijsgedraaid. Met dit lied haalde ze in 1977 de dertiende plaats in de Nationale Hitparade.

Dat carnaval dat zit me soms tot hier
Maar ik laat me toch niet kennen en ik zal d’r wel aan wennen
Ik blaas dapper op m’n toeter van papier
— Maar ik doe ’t voor m’n vader z’n plezier

Het Zonnetje in Huis

Heel veel mensen zagen haar in haar eigen televisieshow ‘Martine’, geregisseerd door Ralph Inbar. Voor deze show met liedjes en sketches, die ze samen met Henk van der Molen schreef, ontving ze in 1980 een Gouden Televizierring. Ook hebben de meesten van ons Martine met plezier gevolgd toen zij negen seizoenen lang, van 1993 tot 2003, Catharina – Cath – Bovenkerk-van Ravenstein speelde in de sitcom Het Zonnetje in Huis. Haar televisie-echtgenoot was Johnny Kraaijkamp jr., haar schoonvader Johnny Kraaijkamp sr.

Elfje Twaalfje

Martine deed nog méér. Zo schreef en produceerde ze een serie grammofoonplaten. Veel van ons herinneren zich vast nog die twee prachtige boekjes over Elfje Twaalfje, met dromerige illustraties van Martine zelf; óók op het grammofoonplaatje. Martine vertaalde een hele rits musicals, waaronder de Lion King, en werd alom geprezen voor haar knappe  en creatieve vertaalwerk. Ze ontving er tot drie keer aan toe de John Kraaijkamp Musical Award voor. Ze deed vier onewomanshows, met onder meer teksten van Youp van ’t Hek. Ze schreef en speelde in een toneelstuk, geregisseerd door Berend Boudewijn, haar tweede grote liefde, voor wie ze Henk van der Molen verliet.

Heel Holland bakt

Vrijwel iedereen kent Martin van de televisiereclames van Hak. Maar weinig mensen zullen zich realiseren dat ze die maar liefst 27 jaar gedaan heeft, gewoon als zichzelf, met eigen teksten. Via meer dan veertig verschillende spotjes kregen we ‘de groenten van Hak’ en zo nam ze afscheid: ‘Voor deze ene keer moet u niet de groenten van Hak, maar de groeten van Martine hebben. Even wuiven meneer de Haan!’ Gelukkig hoefden we haar niet lang te missen: vanaf 2013 presenteerde Martine Bijl voor omroep MAX het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt. Ze was in deze rol helemaal in haar element. Tijdens het derde seizoen kreeg ze een hersenbloeding en ze keerde niet meer terug op het scherm. Over de diepingrijpende gevolgen van haar hersenbloeding schreef ze een zeer aanbevelenswaardig boek: Rinkeldekink.