fbpx

5 boeken voor grijze dagen: zo is slecht weer een stuk minder erg

Het Nederlandse weer is redelijk onvoorspelbaar. Dus heb je soms van die grauwe, saaie dagen. Geen nood, want er is gelukkig genoeg te lezen. Wij selecteerden vijf heerlijke boeken voor grijze dagen. En gaat de zon weer schijnen, dan lezen we gewoon verder in de tuin of op het terras!

Lees ook
4 heerlijke boeken om bij te ontspannen

Met deze boeken kom je de grijze dagen door

Façade van Esther Verhoef

Verhoef Façade

Hoera, hij is er! We zijn dol op de psychologische thrillers van Esther Verhoef. Hoe ze het voor elkaar krijgt weten we niet, maar op de een of andere manier is elke thriller nog weer een beetje enger dan de vorige. Dankzij haar prettige schrijfstijl leest het heel gemakkelijk, zodat de spanning je echt bij de keel grijpt. We hebben er even op moeten wachten, omdat Esther tussendoor ook een roman heeft geschreven, maar dat wachten wordt beloond. Een boek over een waanzinnige roadtrip waarbij je elke keer op het verkeerde been wordt gezet, waardoor je het in één adem wilt uitlezen. Moet uitlezen!
FAÇADE, Uitgeverij Prometheus, prijs € 19,99

Dubbel zes van Daphne Deckers

Daphne Deckers boeken regenachtige dagen

Daphne Deckers is met haar (gebundelde) columns een van de best verkopende auteurs van Nederland. Zeven jaar geleden kwam haar debuutroman uit en nu heeft ze opnieuw een roman geschreven. Die begint meteen goed. Hoofdpersoon Annabel raakt op een dag alles kwijt wat belangrijk voor haar is: de nalatenschap van haar ouders, haar relatie, zelfs haar geliefde huis aan de Orthoskade 66. Hoe dan? Dat wil je meteen weten en ook daarom leest het als een trein. Want de ietwat verwende maar erg geestige Annabel raakt continu in allerlei idiote situaties en problemen verzeild. Lekker leesbaar, vlot geschreven, droge humor: precies goed.
Dubbel zes, House of Books, prijs € 24,99

Maan van Lucinda Riley

Maan boeken regenachtige dagen

Ook zo’n fan van Lucinda Riley’s serie De Zeven Zussen? Als je een deel leest, ben je verloren en wil je ze allemaal lezen. Pa Salt heeft zijn adoptiedochters vernoemd naar de zeven zussen van de sterrengroep de Pleiaden. Na het overlijden van Pa Salt gaan de zusjes aan de hand van zijn aanwijzingen op zoek naar hun wortels. Maan is het vijfde deel uit de serie. Zoals altijd zijn er twee verhalen met elkaar verweven. Maan gaat over Tiggy, de vijfde dochter van Pa Salt en over haar grootmoeder Lucía, de legendarische flamencodanseres La Candela. Vooral dit historische deel, dat verhaalt over de Spaanse Gitanos, een zigeunergemeenschap in Spanje, leest als een trein. Wanneer komt deel 6?
Maan, Xander Uitgevers, prijs € 21,99

Drakensteyn, droomkasteel van Fleur Jurgens

Droomkasteel boeken regenachtige dagen

We krijgen maar wat graag een inkijkje in de keukens van de Oranjes. Met dit boek kun je dat letterlijk nemen, want het is gebaseerd op de dagboeken van Minnie Mastenbroek. In de jaren zestig was zij de eerste kokkin op kasteel Drakensteyn, terwijl haar man Anton er de butler was. Tijdens haar dienstverband maakt ze Beatrix mee in de tijd dat die Claus ontmoet en met hem trouwt. Als we lezen hoe hij vervolgens op Drakensteyn komt wonen, verdwijnt het sympathieke beeld dat we van hem hebben volledig, want hij ontpopt zich als een verwende en arrogante man. In haar verantwoording zegt de schrijfster hierover dat ‘sommige beroemdheden in de dagboeken heel anders naar voren komen dan zij doorgaans worden afgeschilderd’. De schrijfster heeft er in die gevallen voor gekozen de kokkin het laatste woord te geven. We nemen het allemaal met een korreltje zout, maar het leest wél lekker weg!
Drakensteyn, droomkasteel, Uitgeverij Prometheus, prijs € 20,99

Rinkeldekink van Martine Bijl

Rinkeldekink boek

In september 2015 krijgt Martine Bijl – op dat moment presentator van Heel Holland Bakt – een hersenbloeding. Haar herstel in een revalidatieoord duurt lang: Martine moet vrijwel alles opnieuw leren. Vervolgens krijgt ze ook nog een depressie waarvoor ze in het ziekenhuis enkele maanden wordt behandeld. In het boek doet ze verslag van haar angsten, ontreddering, boosheid en wanhoop. Maar ook van haar overwinningen en haar dankbaarheid. Hoe voelt het nou werkelijk? Wat ervaar je? Waar krijg je allemaal mee te maken? Martine Bijl beschrijft het eerlijk en met haar onmiskenbare, heerlijke en soms wrange humor. Een aanrader voor iedereen, maar helemaal als er in je omgeving iemand is (geweest) die een hersenbloeding heeft gehad.
Rinkeldekink, Uitgeverij Atlas Contact, prijs € 14,99

Helaas is Martine Bijl op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd overleden aan de complicaties van de hersenbloeding die haar bijna vier jaar eerder trof. Dit kwam voor bijna heel Nederland als een schok.

Lees ook:
Martine Bijl: ode aan een veelzijdige vrouw