fbpx

Nationale Herdenking: 5 activiteiten om toch samen te herdenken

dodenherdenking nederland

Alle evenementen worden afgelast. Dat geldt dus ook voor de herdenkingen op 4 mei. Het is erg cru dat we onze Nationale Dodenherdenking dit jaar niet samen kunnen doen omdat we zo het risico lopen op meer doden… Vijf herdenkingsactiviviteiten voor thuis waardoor we ons toch nog een beetje verbonden voelen.

Lees ook:
75 jaar bevrijding: volg het nieuws van 1945

herdenking doden

1. Hang de herdenkingsposter op

‘Ik herdenk ik herdenk ik herdenk. Ik sta stil bij 75 jaar vrijheid ik sta stil bij 75 jaar vrijheid.’ Ben jij deze tekst al tegengekomen in de krant van 30 april? Het Nationaal Comité 4 en 5 mei liet een herdenkingsposter bijvoegen in alle Nederlandse dagbladen. Zo kan iedere Nederlander deze poster achter het raam hangen en laten zien dat hij stilstaat bij deze belangrijke dagen. Geen krant gehad? Hier kun je de poster downloaden en printen.

2. Leg een bloem

Veel Nederlanders voelen zich goed bij het leggen van een bloemetje bij een van de 3.900 oorlogsmonumenten in het land. Dit jaar is dat lastiger en bundelen betaalapp Tikkie en het Nationaal Comité 4 en 5 mei hun krachten: via een eenmalig Tikkie van 4,50 euro kun je een bos tulpen kopen die vervolgens voor jou wordt neergelegd bij een van de oorlogsmonumenten. Je kunt ook virtuele bloemen bij een specifiek Nederlands monument neerleggen. Zoek het monument op in deze database.

3. Zoek struikelsteentjes in jouw stad

Een persoon wordt pas vergeten als zijn naam wordt vergeten, zei Duitse kunstenaar Gunter Demnig die de ‘struikelsteentjes’ in het leven geroepen heeft. Een oplettende wandelaar heeft ze vast weleens gezien: de goudkleurige steentjes tussen de straatstenen met daarop namen en bijbehorende geboortedata, sterfdata en sterfplaats. De stenen worden gelegd voor de huizen vanwaaruit slachtoffers van het nazisme verdreven zijn. Nederlandse gemeenten houden online bij waar en hoeveel steentjes er liggen.

4. Speel het taptoesignaal mee

Andere jaren stroomt de Dam in Amsterdam vol met duizenden mensen en wordt en zitten miljoenen mensen voor de televisie om traditiegetrouw twee minuten stil te zijn. Dit jaar zal de Nationale Herdenking op de Dam zonder publiek plaatsvinden. Daarom worden alle mensen die een muziekinstrument bespelen opgeroepen om als symbool ’s avonds om 19.59 uur met de ramen open of op het balkon het traditionele taptoesignaal­ te spelen. Doe jij mee?

5. Vlag halfstok, stilte en een kaars

Wat dit jaar niet anders is: de vlag, de stilte en het vuur. De Nederlandse vlag mag uitzonderlijk dit jaar de hele dag halfstok hangen. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. En wie wil, kan ’s avonds om 21.00 uur een kaarsje voor het raam aansteken of een fakkel in de tuin of balkon. Dit staat dan symbool voor het Vrijheidsvuur.

Lees ook:
4 indrukwekkende oorlogsdocumentaires voor 4 mei