fbpx

Nergens zin in? Na het lezen van deze tips wel

verveling zin

Dan máák je maar zin! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Heb jij ook wel eens van die zwaarmoedige buien? Dat je letterlijk nergens zin in hebt? Met deze tips spring je met nieuwe moed uit je stoel.

Lees ook:
Opruimen met Marie Kondo

Nergens zin in

Je voelt je niet ongelukkig, maar ook niet gelukkig. Je voelt je gewoon niets. Je bevindt je in een soort verschrikkelijk saai niemandsland. En je weet ook niet wat je weer beter gaat laten voelen: op stap gaan of juist uitrusten?

Geef betekenis

Het helpt soms (voor tijdelijk) om leuke dingen te gaan doen, op het moment dat je in een sleur zit. Maar de oorzaak los je er niet mee op. Waaróm voel je je even onbestemd? Wat je op zo’n moment nodig hebt is: betekenis. Wat dat inhoudt? Dat je het gevoel wilt hebben dat je iets bereikt en iets nuttigs doet, dat je acties waardevol zijn. Anders worden ze vervelend en gaan ze je tegenstaan.

1. Doe iets voor een ander

Wat is er leuker dan een ander zien genieten of opbloeien en te weten dat jij een bijdrage kunt leveren aan iemands geluk? En je wordt er zelf ook nog eens gelukkig van! Iets kleins doen voor iemand anders vervult jezelf vaak met een tevreden en dankbaar gevoel: stuur een kaartje, bak iets en deel het uit, breng een boodschap mee of geef een compliment! 

2. Ruim iets op

Opruimen maakt gelukkig! Wacht, wat? Ja, echt! Heeft die uitpuilende kast van jou even mazzel. Naast dat het sorteren van spullen ontspannend werkt, geeft een schone ruimte een ultiem voldaan gevoel waar haast niks tegenop kan. Ze zeggen wel eens ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Probeer het uit en verlicht jezelf! 

3. Ga naar buiten en beweeg

Test maar eens uit: als je in een dipje zit en je gaat naar buiten, is je slechte humeur binnen 30 minuten verdwenen. Je raakt afgeleid door de dingen die op straat gebeuren en de natuur laat je even relativeren. De seizoenen zullen komen en gaan en bloemen zullen groeien en verwelken. Je kunt er op vertrouwen dat alles uiteindelijk goed komt en zijn weg vindt. Ook maakt je brein letterlijk nieuwe verbindingen wanneer je in de buitenlucht bent.

4. Maak een plan voor aankomende dagen

Geef jezelf wat grip op de komende dagen. Stel twee of drie kleine doelen die je morgen wilt bereiken, en stel een weekdoel voor jezelf. Besef dat je niet per se alleen maar leuke dingen hoeft te doen om gelukkig te zijn, maar dat je met kleine nuttige dingen je humeur veel constanter houdt. 

Lees ook:
Doe iets voor een ander: dubbel geluk