fbpx

Zo verslavend is neusspray

neussprayverslaving

De ‘R’ zit weer in de maand en dat betekent voor veel mensen dat de eerste verkoudheid op de loer ligt. En een neus vol snot en hoofd vol watten, die gaan we toch gewoon te lijf met een flesje neusspray! Maar is neusspray wel zo onschuldig als het lijkt?

Lees ook:
De ‘R’ zit in de maand, hoe houd je je weerstand op peil?

Neusspray is verslavend

Het antwoord is nee. Het gebruik van neusspray is niet geheel onschuldig. Je kunt het weliswaar voor een paar euro kopen bij de drogist, dat betekent echter niet dat het slim is het middel langdurig te gebruiken. Blijtijds zocht uit hoe dat zit.

De werkzame stof

De neussprays die we bij de drogist kopen bevatten de stoffen xylometazoline of oxymetazoline. Het effect van deze stoffen is dat je meteen weer wat beter door je neus kunt ademen. Dat komt doordat het spul zorgt dat de bloedvaten in de neus krimpen. Hierdoor is het slijmvlies minder gezwollen en krijgt adem de vrije ruimte. Tot zover geen vuiltje aan de lucht.

Na zeven dagen stoppen

Wat minder bekend is, en daarmee ook vervelend aan het gebruik van neusspray, is dat je na zeven dagen moet stoppen met het gebruiken ervan. De bloedvaten in de neus zijn na een week namelijk volledig gewend aan de spray. Het gevolg is dat het middeltje nog wel werkt, maar dat de neus na korte tijd weer potdicht gaat zitten omdat het slijmvlies juist opzwelt. En ja, dan lijkt het logisch om maar nog een spraytje te pakken. Zie hier de vicieuze cirkel: het middel wordt de kwaal. Los van het feit dat er een verslaving ontstaat die weinig effectief is, bestaat er een kans dat je de neusslijmvliezen permanent beschadigt.

verkouden neussprayverslaving

Nog steeds klachten

Als je dus na een week lang sprayen nog steeds veel verkoudheidsklachten hebt kun je het beste even langs de huisarts. Die kan je een spray voorschrijven met bijvoorbeeld een zoutoplossing. Een andere optie is om zelf met zout te spoelen met een zogenaamde neus spoeler. Het is even wennen maar werkt erg goed!

Neusspray: verslaafd, en nu?

Ben je toch verslaafd geraakt aan neusspray? Dan is er nog geen man overboord, maar het algemene advies is wél om dit patroon te doorbreken. Afkicken dus. Hoe je dat het beste kunt doen verschilt per persoon. Daar waar de één kiest voor ‘cold turkey’ de neusspray laten staan (met als gevolg een paar dagen een verstopte neus, daar moet je doorheen), kiest de ander ervoor om af te bouwen, door steeds maar in één neusgat te sprayen, waardoor de vaten kunnen ontwennen. Op deze website lees je nog meer handige tips om af te rekenen met je neussprayverslaving.

Lees ook:
Verkouden? Uitzieken!