fbpx

Opgegroeid in de jaren 80? Dan had je dit vast in huis

80's 1

De jaren 80: getoupeerde kapsels, neonkleuren en schoudervullingen. Veel uit dit tijdperk zien we momenteel terug in de mode en hóren we terug op de radio. Wie de jaren 80 bewust heeft meegemaakt, kent deze spullen ongetwijfeld nog.

Lees ook:
De jaren 70: dit had íedereen in huis in die tijd

1. De Rubik’s cube

Met stip op 1 staat deze kubus, die werkelijk iedereen in huis had in de jaren 80. Het doel van deze kubus was zo snel mogelijk alle kleuren aan één zijde van het vierkant te krijgen. Dit deed je door eraan te draaien. Sommige mensen waren er razendsnel mee, anderen wat minder (of die haalden het hele ding gewoon uit elkaar). Wil je kijken of je het nog kan? De kubus is gewoon weer te koop in de speelgoedwinkel.

2. De walkman

Nu lopen scholieren en studenten met kleine witte oortjes die met hun telefoon zijn verbonden, toen met een koptelefoon die gekoppeld was aan een walkman. Zo kon je onderweg naar je favoriete cassettebandjes luisteren. Later in de jaren 80 maakte de walkman plaats voor de discman voor cd’s. Daar snappen kinderen tegenwoordig weinig meer van.

3. Hoofdbanden en beenwarmers

In de jaren 80 waren sportaccessoires enorm populair en dat had weinig met sporten te maken. Hoofdbandjes of polsbandjes van je favoriete band (roze-groen van Doe Maar bijvoorbeeld) werden veel gedragen, net als oversized beenwarmers. Joggingpakken (hele wijde) en sneakers maakten ook deel uit van het straatbeeld – net als nu trouwens.

80's 2

4. Rollerskates

Geelblauw waren de meeste, met gele wielen: rollerskates, oftewel rolschaatsen. Wie had ze niet? Er waren zelfs speciale rollerdisco’s. Inmiddels hebben de ouderwetse rollerskates plaatsgemaakt voor skates en skeelers.

5. Computerspelletjes

In de jaren 80 kwamen de eerste spelcomputers op de markt. Veel keuze was er nog niet, maar daar kwam al snel verandering in. Spelletjes als PacMan, Mario en Tetris waren razend populair. Ook toen konden kinderen al niet genoeg krijgen van deze manier van spelen.

Lees ook:
De jaren 70: dit had íedereen in huis in die tijd