fbpx

Pas op voor een ‘DigiD’ mail met onveilige link

digid mail

Pas op: oplichters hebben weer iets nieuws gevonden. Dit keer gaan er valse e-mails de ronde met DigiD als zogenaamde afzender. Wees zo slim en tuin en er niet in! Stuur het artikel door naar je familie en vrienden om fraudeslachtoffers te voorkomen.

Lees ook:
Criminaliteit via Whatsapp: zo herken en voorkom je het

Klik niet op de link 

digid mail

Hieronder zie je hoe de valse mail eruitziet. Het is een zogenaamd bericht van DigiD, waarin staat dat je account tijdelijk geblokkeerd is door een verdachte inlogpoging. Zodra je op de link klikt, kunnen de oplichters bij al je gegevens.

Advies 1: Controleer de afzender

Tegenwoordig kunnen oplichters hun e-mails exact laten lijken op die van Rijksoverheid. Lees de tekst in de mails van belangrijke instanties daarom altijd heel zorgvuldig. Klinkt het verdacht? Bel dan met de klantenservice van het bedrijf of klik op het embleem of logo, vaak leidt deze je naar de officiële website. 

Advies 2: zet je sociale accounts op privé

Gegevensbescherming en privacy is belangrijk om fraude te voorkomen. Controleer eens waar je e-mailadres allemaal te vinden is. Op je zakelijke website, Linked-in of Facebook-pagina? Kijk eens of je deze accounts beter kunt afschermen. Dat vrienden je foto’s en gegevens kunnen inzien, is nog onschuldig. Maar ook oplichters kunnen alles van je persoonlijke pagina af plukken. Ben dus kieskeurig met wat je wel en niet op internet zet.

Lees ook:
Opgelet: Whatsapp-oplichters zijn weer bezig