fbpx

Opgelet: Whatsapp-oplichters zijn weer bezig

fraude whatsapp

Uit alle hoeken en streken krijgen we geluiden dat er momenteel weer WhatsApp-fraude gaande is. Oplichters zouden zich voordoen als familieleden die zogenaamd geld nodig hebben. Trap er niet in! 

Lees ook:
QR fraude: zo herken en voorkom je het

WhatsApp-oplichters zijn weer bezig

fraude whatsapp

WhatsApp-fraude

Oplichters gaan zeer geraffineerd te werk. Eerst laten ze via een berichtje weten een ‘nieuw telefoonnummer’ te hebben. Vervolgens vragen ze het slachtoffer om wat geld voor te schieten, omdat het zogenaamde familielid tijdelijk niet kan internetbankieren. Het gaat van simpel tot geavanceerd: soms klopt zelfs de naam en profielfoto. Sommige slachtoffers zijn hierdoor al grote geldbedragen kwijtgeraakt.

Advies 1: maak nooit geld over via app

Knoop in je oren: maak nooit geld over op basis van een app. Kan je ‘familielid’ niet bellen, maar wel appen? Vraag dan om een gesproken voicebericht te sturen. Zo kun je horen of je daadwerkelijk met hem of haar te maken hebt.

Advies 2: Bescherm je Facebook-pagina

Gegevensbescherming en privacy is belangrijk om fraude te voorkomen. Kijk eens of je je Facebook-pagina beter kan afschermen. Dat oude vrienden je foto’s en gegevens kunnen inzien, is nog onschuldig. Maar ook oplichters kunnen alles van je persoonlijke pagina af plukken. Ben dus kieskeurig met wat je wel en niet op social media zet.

Lees ook:
Criminaliteit via Whatsapp