fbpx

Reminder: Laten we lief zijn voor elkaar

Een willekeurige reminder: laten we allemaal eens lief zijn voor elkaar. Zeker in deze periode is dat geen overbodige luxe.

Tekst: Sarah Saarberg

Lees ook:
Fijne herinneringen? Zo onthoud je er meer

Laten we lief zijn voor elkaar

In 1973 was het een carnavalskraker van het Cocktail Trio: ‘Lief zijn voor elkaar – lief zijn voor elkaar –  denk ‘ns aan een ander – lief zijn voor elkander – geef elkaar de hand…’ En daar gaan we al: op dit moment geven we elkaar juist geen hand. Lichamelijk contact wordt vanwege corona nog steeds ontraden. We slaan niet snel een arm om iemand heen, geven liever geen schouderklopje en een kus is al helemaal uit den boze, als het tenminste gaat om iemand buiten het gezin. Het blijkt dat veel mensen het afgelopen jaar juist de aanraking het allermeeste missen. Die heerlijke knuffel met kinderen en kleinkinderen of die warme omhelzing bij bijvoorbeeld verdriet. Er moeten dus alternatieven worden bedacht. Lief zijn voor elkaar zonder aanraking; het is lastig, maar het kan. 

Kleine moeite

We zitten in deze periode erg op elkaars lip. Met slechts kleine handelingen is het al mogelijk om lief te zijn voor huisgenoten. Elkaars taken in huis overnemen bijvoorbeeld: een afwasje doen, een vuilnisbak buiten zetten of de hond uitlaten in de regen. Het kan ‘m ook zitten in een bezigheid met elkaar. De een houdt van romantische series, de ander is dol op spelletjes en een derde verslaafd aan puzzelen. Het is lief om eventuele tegenzin te bedwingen en zo nu en dan een avond te doen wat de ander zo leuk vindt. Vol overtuiging en zonder commentaar! Ook meer geduld opbrengen voor elkaar is lief. Irritaties over een wel heel aanwezige huisgenoot sneller van je afschudden, meer begrip opbrengen voor de mokkende puber of die ouder die het geduld eens verliest… Maak een kop thee voor de ander, doe er een koekje bij en toon begrip. Kleine moeite met vaak een heel verrassend effect zijn (onverwachte) complimentjes. Over kledingkeuze, over hoe lekker iets gekookt is, over een mooie tuin, een opgeruimde kelder of een zelfgebreide trui. ‘Wat mooi, wat fijn, wat heerlijk: wat heb je dat goed gedaan!’ Lief! 

Via de brievenbus

Lief zijn is complexer wanneer het op afstand moet. Om te beginnen is het ouderwetse kaartje hier een goed antwoord op. Het is heerlijk om een brief of kaart op de mat te vinden. En: een kaartje, zeker een mooie, kun je neerzetten. Zo geniet de ontvanger er heel lang van. Wie een beetje creatief is, kan zelf een kaart maken. Dat maakt de post extra bijzonder. Hiervoor zijn online veel websites met ideeën te vinden: google bijvoorbeeld op ‘kaart knutselen’ of ‘DIY ansichtkaart’ (DIY = do it yourself). Wie liever niet knutselt, heeft keuze uit de vele leuke kant-en-klare ansichtkaarten die te koop zijn. Op internet, of bijvoorbeeld bij de plaatselijke boekhandel of kantoorboekhandel. Zij kunnen adviseren en bezorgen in deze tijd graag aan huis.

Tijd nemen

Lief zijn heeft bijna altijd te maken met aandacht voor elkaar; met tijd nemen voor elkaar. Een wekelijks telefoontje naar die eenzame oom die nu niet naar zijn clubjes kan: heel aardig. Af en toe een bloemetje (laten) sturen naar de vriendin die je al zo lang niet hebt gezien: erg attent. Een klein cadeautje of iets lekkers sturen of laten bezorgen bij de kleinkinderen: wat ontzettend lief. Maar ook dat praatje op straat, boodschappen doen voor iemand, een pannetje eten maken voor een ander: uiterst sympathiek en lief. Een beetje moeite doen voor de ander is in bijna alle gevallen een schot in de roos. 

Lees ook:
4 ideeën om je vriend(in) of familie mee te verrassen